Проведено нову експертизу плівок Мельниченка. Завершується її оформлення

П'ятниця, 7 грудня 2001, 19:03
Голова комісії Верховної Ради з розслідування справи Гонгадзе Олександр Жир повідомив у п'ятницю, що "сьогодні завершується оформлення проведеного дослідження записів Миколи Мельниченка структурою, щодо достовірності висновків якої "ні в кого не виникне сумнівів".

Як повідомляє прес-служба слідчої комісії, у п'ятницю Жир звернувся за сприянням щодо створення під контролем Ради Європи міжнародної комісії у справі Гонгадзе до голови Комітету міністрів Ради Європи, міністра закордонних справ Литви Антанаса Валіоніса.

Перш за все Жир вважає за потрібне встановити вірогідність записів Мельниченка, які стосуються зникнення журналіста та побиття народного депутата України Олександра Єльяшкевича.

Голова комісії зазначив, що до роботи такої комісії можуть бути залучені як експерти, визначені Радою Європи, так і фахівці, запропоновані українською стороною.

Олександр Жир акцентував, що висновки американської приватної фірми "Кролл", які використовуються окремими представниками України в РЄ, є неофіційними. Зокрема, за словами Жира, комісія "має достатньо матеріалів для сумнівів щодо висновків "Кроллу", в тому числі - дійсності факту обстеження його представниками кабінету президента Кучми та інших обставин, що фігурують у звіті фірми.

Жир наголосив, що нормативно-правова база, яка напрацьована в Україні, дає всі підстави для створення і діяльності міжнародної комісії за участю іноземних експертів. Цим самим він спростував твердження керівництва Генпрокуратури України стосовно неможливості участі іноземних фахівців у розслідувані справ, що стосуються компетенції парламентської комісії.

Цю ж думку підтвердив і заступник голови Віктор Шишкін, який також поінформував голову Комітету міністрів Ради Європи про необхідність надання допомоги РЄ щодо остаточних висновків про приналежність "таращанского тіла" Георгію Гонгадзе. За словами депутата, сьогодні є підстави для сумнівів, що тіло, знайдене в Таращі, належить саме журналістові. Зокрема, на це наводять висновки американських та російських експертів, а також німецьких фахівців, що проводили ДНК-аналіз фрагментів тіла.

Жир звернувся з проханням до РЄ "не розглядати справу Гонгадзе у відриві від інших справ", розслідуванням яких займається тимчасова слідча комісія, а також загальної ситуації в державі.

"Я нікого не звинувачую, але події розгортаються в умовах повного ігнорування Генеральною прокуратурою та особисто генпрокурором Конституції України чинного законодавства", - наголосив Жир.

УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...