Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Слідами Шредера

П'ятниця, 7 грудня 2001, 20:42
Що бачать в нашій країні німці? Дніпро, Шевченка, наново відбудований центр Києва? Як виявилося, ні. Принаймні, в матеріалах німецької преси, що підводить підсумки короткого візиту Шредера, мова йде про інше - про збитий російський літак, Чорнобиль, неповернені кредити, переслідування журналістів.

Найкрасномовніший заголовок, мабуть, належить статті Йенса Хартманна "Забутий буфер біля кордонів Росії" (Die Welt). "Телефонні картки, банкомати, філіали МакДоналдса - ось основні свідоцтва десяти років капіталізму в Україні".

"Міжнародне антикорупційне агентство Transparency International присудило Україні 87 місце із 90 за зусилля, прикладені в боротьбі з корупцією. Зарубіжні інвестори страждають від хаосу в законодавстві країни і бюрократичного безладдя. Зовсім не дивно, що цього року Україні вдалося отримати тільки чотири мільярди доларів", - констатує Хартманн.

З точки зору німців, цього разу Шредеру дістався "не найлегший співрозмовник. Вважається, що 63-літній президент віддав наказ про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Внутрішньополітична криза, що почалася після цього, трохи не позбавила Кучму його поста і підірвала довір'я народу". Власне, і сам канцлер вважає, що взаємовідносини української влади з мас-медіа "викликають неспокій".

"Шредер привіз з собою 300 тисяч марок - для зміцнення західного кордону України, який зараз служить каналом транспортування наркотиків і нелегальних емігрантів в Західну Європу".

"Незважаючи на море негативу, іноді з Києва приходять позитивні звістки: земля, нарешті, поступить у вільну торгівлю, на підході новий податковий кодекс, ВВП в цьому році виросте на 9%, зібраний добрий урожай".

У більш нейтральних тонах витримане повідомлення Deutsche Presse Agentur. Однак і тут смислові координати України - Чорнобиль, зрив переговорів з добудови компенсуючих блоків Рівненської і Хмельницької АЕС, переслідування журналістів, борги і збитий в жовтні літак.

"Україна, яку цікавлять більш тісні зв'язки з ЄС і НАТО, надала візиту Шредера великого значення".

"Кучмі вдалося домовитися з Шредером про реструктуризацію українського державного боргу Німеччини, який зараз становить 650 мільйонів німецьких марок. Загальний же борг України - 13 мільярдів доларів. Країна повністю економічно залежить від Росії".

Шредер говорить, що "інтеграція України в Європу - наша загальна мета", однак тут же додає, що те, "як скоро їй вдасться вступити в Європейський Союз, залежить тільки від Києва".

Для простих громадян факт приїзду німецького канцлера значить мало, адже "він не зможе оздоровити економіку України!" наводить Die Welt висловлювання однієї з відвідувачок Бесарабського ринку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...