Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна приваблює інвесторів. Особливо її зовнішній борг

Вівторок, 8 січня 2002, 19:51
Минулий рік показав, що Україна - найвигідніша країна для інвестицій.

Журнал "Тайм" із посиланням на міжнародний інвестиційний банк JP Morgan наводить дані, згідно з якими Україна у минулому році повернула іноземним інвесторам 57,1% прибутку. Це найвищий результат.

Журнал "Тайм" навів короткий список найкращих і найгірших показників.

Найкращі показники:
1. Україна - 57,1%
2. Росія - 55,8%
3. Нігерія - 36,3%
4. Еквадор - 30,5%
5. Кот Д'Івуар - 29,5%

Найгірші показники:
1. Венесуела 5,6%
2. Уругвай 4,6%
3. Єгипет 3,3%
4. Домініканська республіка 2,4%
5. Аргентина - мінус 66,9%.

Втім, фахівці кажуть, що загальна сума інвестицій в українську економіку була невеликою. Протягом минулого року в українську економіку, за оцінками експертів, було інвестовано близько мільярда доларів, що приблизно в десять разів менше, ніж іноземні інвестори вклали у Польщу.

Загалом за всі роки незалежності на душу населення припадало близько вісімдесяти доларів іноземних інвестицій.

Президент України Леонід Кучма на початку грудня заявив, що 18% усіх інвестицій в Україні 2001 року були іноземними. Президент також запевнив іноземних бізнесменів, що законодавство України вже змінилось на краще і продовжує стабілізуватись.

Економічний коментатор Алан Шипман з Economist Intelligence Unit сказав в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, що тенденція впевненості інвесторів триватиме.

Він зокрема сказав: "Серед інвесторів, коли ішлося про прямі іноземні інвестиції, раніше переважала певна обережність, бо в Україні промислова структура і далі схиляється у бік важкої промисловості, яку у будь-якій країні важко реформувати, і яка в Україні розраховує на значні урядові субсидії."

Коментатор додав: "Дотепер іноземні бізнесмени передовсім були зацікавлені інвестувати у зовнішній борг України. У цій галузі протягом 2001-го року показники були дуже гарними - Україні вдалось реструктуризувати значну частку цього боргу і домовитись про подальше кредитування. На початку минулого року український борг був дуже дешевим і протягом року ціна поступово виросла по тому, як впевненість інвесторів зросла".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування