Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Є надія, що журналіст, захоплений у Пакистані, живий, але ЗМІ США відкликають своїх співробітників

Субота, 2 лютого 2002, 12:27
Досі залишається надія, що журналіст Wall Street Journal Денієл Перл, захоплений у Пакистані, живий. Терористи дають суперечливу інформацію. Одні запрошують Джорджа Буша шукати його на цвинтарі, інші стверджують, що Перл буде жити ще 36 годин. Всю ніч поліція і ФБР провели на цвинтарях міста Карачі.

Редакції декількох інформагентств напередодні отримали черговий e-mail про долю журналіста. У ньому сказано, що Денієл Перл страчений. Тіло заложника автори листа порадили шукати на одному з кладовищ пакистанського міста Карачі. "Здається, уряду США байдужа доля американських громадян, - написано в e-mail. - Ми вбили містера Перла. І тепер хай президент Буш шукає його труп на кладовищі у Карачі. Ми жадаємо крові ще одного американця".

Одночасно звичайною поштою надійшов лист про те, що репортер Wall Street Journal живий і буде жити, якщо за його голову буде виплачені $2 млн.

Це послання невідомі листоноші підкинули у консульство США у Карачі (за іншим відомостями, подзвонили по телефону). До того ж невідомі терористи хочуть, щоб пакистанські власті випустили на свободу муллу Абдуллу Заєфа. Після початку війни США в Афганістані цей високопоставлений таліб залишився єдиним спікером з боку "Талібана" і щодня влаштовував прес-конференції. У кінці року Заєфа арештували.

Згідно з другим посланням, терористи дали ще 36 годин на виконання своїх умов. У четвер викрадачі, що представлялися членами досі невідомого "Національного руху за відновлення суверенітету Пакистану", вже збільшили терміни ультиматуму на добу. Хто дав додаткові 36 годин, незрозуміло.

Як би там не було, у Вашингтоні відразу ж заявили, що не стануть вступати у переговори з розбійниками. "Ми робимо все можливе, щоб врятувати співвітчизника, але мови про те, щоб виконати вимоги терористів, бути не може", - заявив Джордж Буш. На розшуки Перла направлена спеціальна група ФБР, а також задіяні величезні сили пакистанських спецслужб і поліції.

Поки неможливо визначити, чи має хоч би хтось з двох авторів листів яке-небудь відношення до справжніх викрадачів. Раніше ті, хто називався "Національним рухом… ", разом з вимогами з приводу заложника присилали фотографії, на яких Перл зображений з пістолетом біля скроні. Дивно, що терористи не сфотографували мертвого американця.

Ця невідповідність дає надію, що журналіст ще живий. Надію підігріває ще один доказ. Раніше ніхто не намагався заробити грошей на полонених американцях. "Національний рух…" ніби домагався звільнення пакистанців, що потрапили у полон до американців, зокрема тих, кого вже переправили на військову базу Гуантанамо. І ось коли прийшов час страти, раптом з'явилися бажаючі заробити $2 млн.

Можливо, обидва листа - про те, що журналіст мертвий, і про те, що він живий - прислали одні і ті ж люди.

Моральне задоволення вони отримали від того, що примусили американців повірити у смерть свого співвітчизника, а тепер розраховують ще і заробити грошей, на всякий випадок прикриваючись полоненим талібом Заєфом. Проте, не можна виключати, що гроші вони хочуть виручити вже за труп журналіста.

Ще одна основа вважати, що Денієл Перл живий, дає те, що пакистанським поліцейським не вдалося знайти його труп на кладовищі. У Карачі більше 20 кладовищ, і всі їх старанно обшукували з вечора до світанку.

Шеф південноазіатського бюро американської ділової газети Wall Street Journal Денієл Перл безслідно зник 23 січня. У Пакистан він приїхав через завдання редакції, щоб зібрати матеріали для статті про діяльність ісламістських екстремістів. Він встиг зустрітися з лідерами декількох угрупувань, перш ніж невідомі по Інтернету призначили йому побачення, пообіцявши цікаві факти про Річарда Рейда - людину, яка хотіла висадити літак вибухівкою у своєму черевику. Перл відправився на інтерв'ю в околиці міста Карачі і відтоді не виходив на зв'язок зі своїми колегами.

Паралельно з пошуками Денієла Перла пакистанські спецслужби ведуть слідство, яке все далі йде у політичну площину. З роздруківки розмов з мобільного телефона з'ясувалося, що останній, кому дзвонив журналіст, - лідер одного ісламського угрупування Мубарак Алі Шах Гілані. Він арештований і категорично заперечує свою причетність до викрадення, а пакистанські власті вже докладають про його зв'язки з індійськими спецслужбами. "Я сам бачив його телефонні рахунки з вказівкою номерів. Так ось з'ясувалося, що ці хтось займають серйозні пости в індійському уряді", - заявив напередодні міністр закордонних справ Пакистану Абдул Саттар.

Загрози терористів - "ми жадаємо крові ще одного американця" - були сприйняті серйозно. Сьогодні стало відомо, що посольство США в Ісламабаді рекомендувало американським журналістам "перервати відрядження і залишити країну у зв'язку із загрозою їх безпеки".

Газета. Ру

Читайте також:

* Афганська війна переїжджає на Філіппіни
* В Афганістані тривають бої пуштунів
* США побудують в Афганістані нафтопровід
* Арештовані два міністра талібів
* Дік Чейні не вірить у мертвого бен Ладена
* Полонені таліби готували втечу з бази Гунтанамо
* США почали допитувати талібів
* Почався процес над американським талібом

* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування