Україна нелегально продавала танки Талібану?

Субота, 2 лютого 2002, 14:08
Скандал з нелегальним продажем української зброї до гарячих точок набуває на Заході нової сили. 29 січня британське видання Jane's Foreign Report, що спеціалізується на оборонній тематиці, як про доведений факт пише про продаж танків Талібану "високопосадовими українськими представниками" за посередництва людини, дуже схожої на Рабіновича. Переказ статті, яка доступна в інтернеті лише за передплатою – у викладі української служби Бі-Бі-Сі.

В останньому числі аналітичного політологічного видання Jane's Foreign Report вміщено матеріал, що зветься "Україна - у центрі нового скандалу, пов'язаного з торгівлею зброєю".

Автор матеріалу Олвен Фішер зокрема зазначає: "Нещодавно було отримано докази, за якими очевидною постає причетність високопосадових українських представників до експорту великих кількостей озброєнь впродовж дев'яностих років. Україна свого часу отримала у спадок величезні запаси озброєнь від Радянського Союзу на приблизну суму у 89 мільярдів доларів".

Ця цифра стала відома виданню від членів парламентського комітету, який розслідував оборудки з продажу зброї Україною 1998 року. "Через шість років стало відомо, що корумповані державні посадовці у співпраці з організованою злочинністю експортували приблизно третину цього арсеналу".

На той час, як пише видання, Україна офіційно продавала за кордон озброєнь лише на півмільйона доларів щорічно. "Тепер стало зрозумілим, куди поділась велика частина тих озброєнь", - пише Jane's Foreign Report.

Далі часопис пише, що 1995 року Україна експортувала від ста п'ятдесяти до двохсот танків афганському режимові Талібана, попри ембарґо Об'єднаних Націй. Цей контракт було залагоджено через пакистанську розвідку та ізраїльсько-українського олігарха, який є, пише Foreign Report, персоною нон-грата у Сполучених Штатах.

Інші протизаконні постачання українських озброєнь спрямовувалися хорватам, також попри тодішні санкції ООН. Ба більше, деякі з тих озброєнь згодом надійшли до екстремістів з баської організації ЕТА та ірландської ІРА.

Часопис додає, що у цій справі в Італії було порушено кримінальну справу проти Дмитра Страшинського та ще одного україно-ізраїльтянина Леоніда Мініна, які на додаток, як підозрюється, ще й постачали зброю до африканських гарячих точок - Кот Д'Івуару, Ліберії та Сьєрра-Леоне.

Панове Страшинський та Мінін також використовували фальшиві документи, аби вивезти контрабанду озброєнь до Ніґерії, Єгипту, Судану, Марокко, Еквадору та Ґвінеї. Українська зброя також з'явилась у конфліктах у Шрі-Ланці, Анголі та Руанді.

Допити Страшинського та Мініна пролили світло на деякі з кроків колишнього президента України Леоніда Кравчука, так само як і колишнього голови служби безпеки України Леоніда Деркача та його сина Андрія - відомого підприємця, пише видання.

Jane's Foreign Report завершує своїм передбаченням, що ніхто з цих людей не потрапить до в'язниці. Очікується, що владні постаті в Україні уникнуть проблем, заробляючи ще більше на подальшому нелегальному експорті озброєнь. Впродовж наступних кількох років Україна матиме на продаж до 1800 танків, до 1200 броньовиків, більш ніж сотню крупнокаліберних кулеметів, шістдесят тактичних ракетних пускових установок, півсотні протиповітряних ракетних систем, 400 літаків та 60 гелікоптерів.

Читайте також:

СБУ відмила імена Марчука та Деркача

Рабінович має намір судитися зі "Шпігелем"

Зброя для Талібана?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News