США вважають, що від виборів залежить, чи уникне Україна авторитарного режиму

Субота, 2 лютого 2002, 17:48
Впливовий американський Центр Стратегічних та Міжнародних Досліджень вважає, що міжнародні організації та уряди західних країн повинні приділити постійну і велику увагу українським виборам. З цього приводу центр розробив низку рекомендацій, з якими він має намір звернутися до світових лідерів, засобів масової інформації та міждержавних організацій, повідомляє українська служба радіо "Свобода".

Чи зможе Україна функціонувати як демократична держава, і чи вона не скотиться до авторитарного правління? Відповідь на ці питання мають дати березневі вибори, вважають американські аналітики із Центру Стратегічних та Міжнародних Досліджень.

Сигнали, що надходять з України, свідчать про те, що побоювання американських політологів є небезпідставними. Українська влада розпочала маніпуляції виборчого процесу ще задовго до початку перевиборної кампанії, ідеться у повідомленнях Комітету виборців України, загальноукраїнська неурядова організація, що здійснює моніторинґ виборчих кампаній з 1994 року.

За словами українських оглядачів, влада вдається до використання державних ресурсів для підтримки певних кандидатів, використовуючи так званий адміністративний ресурс. Нерідко людей примушують вступати до певних партій, чи їх намагаються заохотити до цього за допомогою безкоштовної роздачі товарів чи послуг. Також влада здійснює тиск на опозицію та незалежні засоби масової інформації, і поширює неправдиву інформацію про політичних опонентів.

У зв’язку з цим Робоча група з питань проведення українських парламентських виборів вашинґтонського Центру Стратегічних та Міжнародних Досліджень видала декілька рекомендацій, адресованих західним урядам, міжнародним урядовим та неурядовим організаціям та засобам масової інформації.

Зокрема американські аналітики рекомендують західним лідерам застерігати українську владу від маніпуляції виборчим процесом та заохочувати її надавати рівний ефірний час всім кандидатам.

Американські дослідники рекомендують західним урядам через посольства у Києві нагадати президентській адміністрації про небажані міжнародні наслідки нечесно проведених виборів.

Також американський Центр Стратегічних та Міжнародних Досліджень рекомендує провідним міжнародним засобам масової інформації, таким як газети "Нью-Йорк Таймс", "Вашинґтон Пост", "Файненшиал Таймс", "Волл Стріт Джорнал", телеканалу "Сі Ен Ен", радіостанціям "Голос Америки" та "Радіо Свобода" збільшити обсяг повідомлень про перебіг української виборної кампанії, якщо українські засоби масової інформації будуть неспроможні це робити.

Щодо українських газет, теле- і радіоканалів, то американські дослідники рекомендують західним організаціям надати їм фінансову підтримку, для того, щоб вони могли дати вільний доступ кандидатам на виборах.

Робоча група з питань проведення українських парламентських виборів також радить залучити різні міжнародні та неурядові організації, в тому числі Організацію з Безпеки та Співпраці в Європі, щоб вони надіслали компетентних спостерігачів на українські вибори, які би могли зауважити порушення та зловживання, якщо вони матимуть місце під час виборів та передвиборної кампанії.

З цією ж метою американські аналітики закликають західних донорів надати допомогу українським неурядовим організаціям, щоб і вони могли повідомляти про порушення під час виборів.

"Україна є на роздоріжжі. По-справжньому вільний та чесний виборчий процес, який би надав різним політичним партіям та виборчим блокам рівні умови, а виборцям вільний доступ до об’єктивної інформації про кандидатів, був би переконливою демонстрацією відданості України демократичному шляху", - ідеться у звіті впливового вашинґтонського дослідницького центру.

Українська служба радіо "Свобода"

Саме американський Центр Стратегічних та Міжнародних Досліджень є видавцем часопису The Washington Quarterly, в останньому номері якого вийшла стаття Карлоса Паскуаля та Стівена Пайфера "Заява України на вирішальне місце в історії".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування