Якщо президент - чесна людина, він посприяє власному імпічменту?

Понеділок, 4 лютого 2002, 11:50
Народні депутати Григорій Омельченко та Анатолій Єрмак у депутатському зверненні до президента України Леоніда Кучми просять його "натиснути" на контрольовані ним депутатські фракції у Верховній Раді, щоб вони підтримали питання про внесення на розгляд Верховної Ради проект постанови про імпічмент президента України.

У зверненні зазначається, що, не голосуючи про включення проекту постанови до порядку денного сесії, підконтрольні Президенту фракції "по суті, залишають підстави вважати Вас (Президента) винним у скоєнні тяжких злочинів".

Омельченко та Єрмак наголошують, що для зняття цих підозр (звинувачень) на адресу Президента необхідно включити до порядку денного проект, створити тимчасову спеціальну слідчу комісію, провести об`єктивне розслідування, і матеріали справи про імпічмент направити до Верховного Суду для отримання висновку про наявність чи відсутність у діях Президента ознак злочину (лише Верховний Суд, розглянувши матеріали спеціальної слідчої комісії, може дати висновок про наявність чи відсутність у діях Президента ознак злочину).

"Якщо Ви чесний і не вчиняли злочинів, у яких Вас підозрюють (звинувачують), то Вам боятися нічого", - підкреслюють депутати.

Вони вважають, що президент має бути сам зацікавлений у знятті з себе підозр і звинувачень. "Йдеться про Вас не як про фізичну особу, а як про главу держави, від діяльності якого залежить міжнародний авторитет України і довіра українського народу до влади. Для абсолютної більшості наших громадян Ви вже давно втратили моральне право бути Президентом України, а для українських офіцерів - і Верховним головнокомандувачем", - підкреслюють Омельченко та Єрмак.

У зверненні наголошується, що депутатами на підставі матеріалів депутатських розслідувань у встановленому порядку у вересні 2000 року був внесений на розгляд парламенту проект постанови "Про ініціювання питання про усунення Президента України Кучми з поста в порядку імпічменту". У пояснювальній записці, нагадують депутати, були викладені конкретні факти діянь президента, які, на їхню думку, мають ознаки злочинів, у тому числі тяжких і особливо тяжких.

У зверненні нагадуються ті факти, які, за твердженнями депутатів, мали місце. Зокрема, щодо розкрадання та привласнення державних грошей у великих розмірах, щодо справи Павла Лазаренка, наводяться розшифровки записів майора Миколи Мельниченка, які оприлюднили адвокати Лазаренка, які, як сказано в запиті, вказують на те, що "участь у відмиванні грошей, яка інкримінована Лазаренку, поширюється також і на президента України Кучму (тут депутати цитують прес-реліз адвокатів Лазаренка). Також нагадуються звинувачення Президента у замовленні викрадення та вбивства опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе тощо.

Омельченко повідомив в інтерв`ю УНІАН, що в понеділок він передав президенту це звернення.

Автори запиту зазначають також, що у 2000-2001 роках пропонували Верховній Раді внести до порядку денного сесії відповідний проект постанови, однак депутатські фракції "Трудової України", які "контролюються" президентом, Народно-демократичної партії, "Регіонів України" і депутати від Аграрної партії, що входять сьогодні у виборчий блок "За єдину Україну!", Соціал-демократичної партії (об'єднаної), Демсоюзу, Партії Зелених і більшість депутатів з фракції Народного Руху України і Українського Народного Руху, що входять у виборчий блок "Наша Україна", роблять Кучмі "ведмедячу" послугу, не голосуючи за включення проекту постанови до порядку денного сесії".

"Вони, по суті, залишають підстави вважати Вас винним в здійсненні тяжких злочинів", - говориться у документі.

Народні депутати звертаються до президента з проханням "зробити цивільний крок" і звернутися до парламенту з тим, щоб почати процедуру імпічменту і довести, що Кучма "не здійснював злочинів, в яких його підозрюють (звинувачують)", повідомляє Інтерфакс-Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
Усі новини...