Журналіст Wall Street Journal живий, вважає Білий дім

Понеділок, 4 лютого 2002, 14:11
Доля викраденого терористами репортера Wall Street Journal Деніела Перла залишається нез'ясованою. Тіло, яке було знайдене на минулих вихідних на узбіччі дороги у Карачі, колеги Перла по WSJ не визнали співвітчизником, який пропав у Пакистані. Тим часом тіло належить європейцю і має вогнепальні рани.

У понеділок відразу декілька американських ЗМІ повідомили про загибель журналіста. За даними телеканалу ABC News його тіло з вогнепальними пораненнями було знайдене на узбіччі дороги у пакистанському місті Карачі. Однак трохи пізніше телеканал вимушений був спростувати цю інформацію.

Медики, які проводили огляд, прийшли до висновку, що знайдений труп не належить Деніелу Перлу. До такого ж висновку прийшли колеги журналіста, спеціально запрошені на опізнання. Вони не визнали в убитому свого колегу. Залишається слабка надія, що журналіст ще живий.

Мотив для оптимізму дає і той факт, що пакистанські газети отримали сьогодні чергове електронне послання, в якому стверджується, що репортер живий. Правда, ніяких доказів цього у виді тих же фотографій зі свіжими газетами у листі не було.

Нагадаємо, репортер Wall Street Journal був викрадений 23 січня у районі порту у пакистанському місті Карачі. Як стверджують колеги журналіста, туди він поїхав для зустрічі з невідомими, які пообіцяли йому матеріал про діяльність ісламських екстремістів у Пакистані.

На минулих вихідних за підозрою у причетності до цього злочину було затримано декілька чоловік, троє з яких - підлітки. Двоє з них підозрюються у розсилці електронних повідомлень, в яких стверджувалося, що Деніел Перл знаходиться у них. Ще один підліток був тимчасово затриманий за підозрою у здирстві. Поліція вважає, що саме цей хлопчик подзвонив в американське посольство в Ісламабаді, відвівши дипломатам 36 годин на збір $2 млн. для викупу журналіста. Після того як підліток зізнався у поширенні помилкових відомостей, його відпустили додому.

Незважаючи на посилені пошуки Перла, офіційний Ісламабад продовжує заявляти, що за викраденням американського репортера стоїть індійська влада. Голова МЗС Пакистану Абдул Саттар заявив, що напередодні викрадення Перла терористи розмовляли телефоном з рядом індійських "офіційних осіб". Індійський МЗС, як і всі затримані за підозрою у викраденні пакистанські ісламісти, заперечує свою причетність до злочину.

Як випливає з останнього виступу радника президента США з питань національної безпеки Кандоліззи Райс, Білий дім виходить з того, що журналіст все ще живий. В інтерв'ю телекомпанії Fox вона зажадала від викрадачів негайно звільнити американського журналіста.

Для того, щоб хоч якось прояснити долю свого співробітника, редакція WSJ звернулася із закликом до викрадачів представити докази того, що Перл живий, сфотографувавши його разом з номером свіжої газети. Не виключено, що після цього WSJ все-таки погодиться виплатити викуп, якщо, звичайно, він ще комусь потрібен.

Газета.Ру

Читайте також:

* Є надія, що журналіст, захоплений у Пакистані, живий, але ЗМІ США відкликають своїх співробітників
* Афганська війна переїжджає на Філіппіни
* В Афганістані тривають бої пуштунів
* США побудують в Афганістані нафтопровід
* Арештовані два міністра талібів
* Дік Чейні не вірить у мертвого бен Ладена
* Полонені таліби готували втечу з бази Гунтанамо
* США почали допитувати талібів

* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування