Депутати підтримала запит про порушення кримінальної справи проти Кучми та Звягільського

Вівторок, 5 лютого 2002, 10:27
Верховна Рада України у вівторок підтримала депутатський запит до генерального прокурора "про порушення карної справи відносно президента країни Леоніда Кучми, колишнього міністра Кабінету міністрів Анатолія Лобова, народного депутата Юхима Звягільського, у діях яких є ознаки злочину", передбаченого карним кодексом - привласнення і розтрата державних валютних коштів в особливо великих розмірах.

Автори запиту - народні депутати Григорій Омельченко, Анатолій Єрмак і Віктор Шишкін.

За запитом потрібно порушити кримінальну справу відносно цих осіб за ознаками злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 КК (привласнення, розтрата державних валютних коштів в особливо великих розмірах, здійснених організованою групою шляхом зловживання службовим положенням) і розслідуванні обставин вбивств осіб, які володіли інформацією про цей злочин.

Крім того, депутати вимагають створити слідчо-оперативну групу зі співробітників Генеральної прокуратури і Служби безпеки, провести повне, всебічне, об'єктивне розслідування всіх обставин привласнення і розтрати 12 млн. німецьких марок і перерахування цих коштів на закордонні рахунки громадян України, і винних осіб притягнути до карної відповідальності.

У запиті також потрібно "направити до Верховної Ради матеріали розслідування дій Кучми, які мають ознаки злочину", для розгляду у парламенті питання "про відсторонення президента з посади у порядку імпічменту", передає Інтерфакс-Україна.

Депутати також вимагають порушити кримінальну справу відносно першого президента України, нині народного депутата Леоніда Кравчука, "у діях якого є ознаки злочину, передбаченого частиною 3 статті 368 Карного кодексу України (отримання хабаря в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає особливо відповідальну посаду)".

Згідно з документом, Генпрокуратурі необхідно у встановлений законом термін повідомити про результати розгляду депутатського запиту і прийняти рішення з цього питання, надати повну інформацію відносно розслідування вищевикладених фактів. Крім того, проінформувати, "що зроблене Генпрокуратурою протягом останніх чотирьох років розслідування матеріалів про привласнення і розтрату 12 млн. німецьких марок, які належали державному валютному фонду України".

Мова йде про період, коли Кучма працював прем'єр-міністром, Лобов - міністром Кабінету міністрів, Звягильський - в.о. прем'єр-міністра - 1992-1993 роки. Тоді президентом України був Кравчук.

Пояснення УНІАН:

У запиті наголошується, що Г.ОМЕЛЬЧЕНКОМ, А.ЄРМАКОМ і В.ШИШКІНИМ встановлений факт привласнення і розтрати державних валютних коштів в особливо великих розмірах. Депутати наводять факти, які, як вони стверджують, їм вдалося розслідувати в рамках роботи тимчасової слідчої комісії ВР (голова Г.ОМЕЛЬЧЕНКО) про наявність у Л.КУЧМИ, його родичів та близького оточення банківських рахунків за кордоном та приховування на них валюти.

Як стверджують депутати, у березні 1993 року народний депутат Ю.ЗВЯГІЛЬСЬКИЙ (на той час займав посаду голови Донецького міськвиконкому) звернувся до прем’єр-міністра Л.КУЧМИ з клопотанням виділити 35-40 млн. німецьких марок для викупу частки статутного капіталу у німецької фірми «VAREX» на користь Донецької міськради та підприємства «Донецьквторкольормет». На початку квітня цього ж року Ю.ЗВЯГІЛЬСКИЙ повторно звернувся до Л.КУЧМИ з клопотанням дати вказівку перерахувати фірмі «VAREX» 12 млн. нім. марок до 15 квітня 1993 року і 23 млн. нім. марок до квітня 1994 року. Л.КУЧМА дав відповідне письмове доручення.

У запиті підкреслюється, що депутатським розслідуванням встановлено, що отримавши 12 млн. нім. марок, директор фірми «VAREX» Норберт ПЕТЕРС перерахував ці кошти на закордонні валютні рахунки громадян України. Зокрема, на рахунки, підконтрольні А.ЛОБОВУ, який на той час був міністром Кабінету Міністрів. За інформацією депутатів, із привласненої іноземної валюти в сумі понад 7 млн. 345 тис. нім. марок 3 млн. А.ЛОБОВ передав готівкою Л.КУЧМІ чи перерахував на контрольовані ним закордонні рахунки. Також гроші від фірми «VAREX» були перераховані на закордонні рахунки громадян та комерційні структури, які їм належали. Зокрема, Ю.ЗВЯГІЛЬСЬКОМУ було перераховано 1 млн. нім. марок.

Як повідомляється в запиті, під виглядом викупу частки статутного капіталу у німецької фірми «VAREX» Л.КУЧМА, А.ЛОБОВ, Ю.ЗВЯГІЛЬСЬКИЙ та інші шляхом зловживання своїм службовим становищем у складі організованої групи розтратили і привласнили державні валютні кошти в особливо великих розмірах - 12 млн. нім. марок, які належали Державному валютному фонду України.

Також депутати стверджують, що за цей час були вбиті особи, які володіли інформацією про викрадання цих державних валютних коштів. Зокрема, було вбито головного бухгалтера фірми «VAREX» Беату ШМАЛЬЦЛЬ, яка знала про цю фінансову операцію і разом з керівником фірми перераховувала валютні кошти, був убитий також перекладач німецької мови Євген ГОМЕЛЬКО, який був присутній на переговорах по цій операції. Також раптово помер начальник юридичної служби Київського НВО «Реле і автоматики» Едуард КАРМЕЛИЦЬКИЙ, який також брав участь у зазначених переговорах.

Крім того, у запиті відзначається, що 29 грудня 1993 року фірма «VAREX» перерахувала 600 тис. нім. марок на особистий валютний рахунок компанії «457-Мрія», яка належить Олегу КРАВЧУКУ - сину екс-президента України Леоніда КРАВЧУКА. Членами депутатської слідчої комісії та Генпрокуратурою встановлено, що фінансово-комерційних зобов’язань або ділових відносин між фірмою «VAREX» і О.КРАВЧУКОМ не було.

На підставі викладеного, депутати вимагають порушити кримінальну справу щодо Президента України Л.КУЧМИ, народного депутата Ю.ЗВЯГІЛЬСЬКОГО, колишнього міністра КМУ А.ЛОБОВА за ознаками злочину, передбаченого 191 ст. ККУ (привласнення, розтрата державних валютних коштів в особливо великих розмірах, вчинених організованою групою шляхом зловживання службовим становищем). Депутати також вимагають створити слідчу оперативну групу з працівників Генпрокуратури і Служби безпеки України, провести повне всебічне об’єктивне розслідування всіх обставин привласнення і розтрати 12 млн. нім. марок та перерахування цих коштів на закордонні рахунки громадян України, а винних осіб притягти до кримінальної відповідальності.

У запиті пропонується направити парламенту матеріали розслідування діянь Президента України Л.КУЧМИ, які мають ознаки злочину, для розгляду ВР України питання про усунення Л.КУЧМИ з посади Президента України в порядку імпічменту.

У запиті також пропонується порушити кримінальну справу щодо колишнього Президента України, нині народного депутата Леоніда КРАВЧУКА, в діяннях якого є ознаки злочину, передбаченого статтею 368 ККУ (одержання хабара в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище). Надати повну інформацію про обставини вбивства вищеназваних осіб. Перевірити версію щодо замовлення особами, які привласнили 12 млн. нім. марок, вбивств Є.ГОМЕЛЬКА, Б.ШМАЛЬЦЛЬ, О.ЛАБЕЗНОГО (який допоміг Олегу КРАВЧУКУ, сину Л.КРАВЧУКА, відкрити валютний рахунок на який було перераховано 1300000 дол. США також через фірму «VAREX») і за результатами розслідування прийняти рішення згідно з чинним законодавством.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...