ЄС-Україна: сусіди, друзі, партнери?

Вівторок, 5 лютого 2002, 10:56
Книгу під такою назвою видав британський фонд "Федерал траст". Це видання вміщує статті політиків і експертів з України і Євросоюзу, повідомляє "Німецька хвиля". Журналісти радіо з'ясовували, чому фонд у Лондоні вирішив видати таку книгу і яких висновків щодо України дійшли автори статей.

Укладачка книги "ЄС-Україна" Енн Льюїс заявила в інтерв"ю "Німецькій хвилі", що фонд "Федерал траст" нині приділяє дедалі більше уваги розширенню Євросоюзу на схід. Тому було започатковано серію книг на цю тему – першою ластівкою стало видання, присвячене сьогоденню й майбутньому Калінінграда, який опиниться всередині розширеного Євросоюзу.

"Після видання про Калінінград ми зайнялися Україною, яка таким чином стала першою іноземною країною, на тему якої наш фонд видав книгу. Звичайно, наш інтерес до Східної Європи обумовлено процесом розширення, яке відіграє важливу роль для Євросоюзу, для його зміцнення. Безумовно, прийняття нових членів матиме серйозний вплив на східноєвропейські країни, які не подали заявки на вступ до ЄС", - сказала Енн Льюїс.

Книга "ЄС-Україна" містить декілька статей з конференції, проведеної у квітні минулого року Трансєвропейською асоціацією політичних досліджень і британським посольством у Бельгії. Але більшість статей було написано спеціально для цього видання.

Починається книга з розділу "Погляд з трьох горизонтів", в якому своє бачення України виклали український міністр закордонних справ Анатолій Зленко, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики й політики безпеки Хав'єр Солана, а також віце-президент нью-йоркського інституту "Схід-Захід" Джон Тедстром.

Хав'єр Солана, зокрема, пише: "За останні 10 років Україна здійснила перехід до незалежного демократичного суспільства. Цей процес і досі вимагає обережного поводження. Чим більш відкритою є країна й чим більш вона готова сприймати й відповідати на критику, тим сильнішою є ця країна. Це означає, що слід підтримувати відкриті й незалежні засоби масової інформації. Це означає, що слід іти на діалог з тими, хто має іншу точку зору".

Американець Джон Тедстром пише, що Україна має насамперед розв'язати політичну кризу. На його переконання, це не просто питання вибору нового прем'єр-міністра. Тедстром вважає, що президент Кучма має застосувати свої важелі влади, аби продовжити реформи й зміцнити співпрацю між главою держави, прем'єр-міністром і парламентом.

Серед іншого американський дослідник дає й таку пораду: "Президент Кучма має ізолювати так званих "поганих хлопців". Адже для відносин України й Сполучених Штатів – і я ризикну сказати, що також і для діалогу України і Європи - найбільшою перепоною є високий рівень української корупції. Доки президент Кучма не вживе рішучих заходів, аби ізолювати корумпованих чиновників від політичного життя в Україні, можливості цієї країни в співробітництві з Заходом будуть обмежені".

Яке загальне враження справляє видання "Україна-ЄС"? Говорить укладачка книги Льюїс: "Я була здивована, як багато людей мають спеціальні знання щодо України, інтерес до неї. Кожен автор виклав свою власну точку зору. Деякі статті були дуже критичними. Загальне враження таке: Україна пройшла за десять років довгий шлях, але попереду ще лишився також довгий шлях до норм і стандартів Євросоюзу в багатьох галузях. Загалом це як питання, чи є склянка напівпорожньою, чи напівповною. Оцінка залежить від вашого бачення".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...