Частина кредитів банку "Україна" розкрадена, колишній голова затриманий - Баганець

Вівторок, 5 лютого 2002, 17:43
Оперативно-слідча група, розслідуючи карну справу відносно зловживань посадовими особами банка "Україна", прийшла до висновку про те, що з банку була вкрадена частина кредитних коштів, повідомив на прес-конференції у вівторок заступник Генерального прокурора Олексій Баганець.

Баганець нагадав, що органи прокуратури закінчили розслідування за 73-ма карними справами "у системі банку", які направлені до суду.

У липні 2001 р., також сказав він, Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами банку "Україна", і 25 липня минулого року за цією справою була призначена документальна ревізія за 151 фактом незаконного отримання і неповернення кредитних ресурсів юридичними і фізичними особами банку протягом 1995-2000 років.

Зі слів Баганця, з серпня 2001 р. група ревізорів Головного контрольно-ревізійного управління проводить документальну ревізію як за фактом надання кредитів головною конторою банку підприємствам-позичальникам, так і за фактом витрачання цих коштів підприємствами-позичальниками на території України. Частина коштів, відзначив заступник генпрокурора, була переправлена за кордон, і Генпрокуратура звернулася до зарубіжних колег з проханням про надання правової допомоги.

"З даних, отриманих у ході розслідування, можна зробити висновок про те, що частину коштів підприємства-позичальники перераховували на фіктивні фірми", - сказав Баганець.

Деякі підприємства, сказав він, надавали ревізорам "явно неправдиві дані" про те, що вони не можуть розрахуватися з банком "Україна", оскільки з ними не розрахувалися інші підприємства, з якими вони проводили загальну підприємницьку діяльність.

"Частина цих підприємств встановлена, їх посадові особи допитані, і вони надали підтверджуючі документи про те, що вони або розрахувалися і у них немає боргів перед підприємствами-позичальниками, або про те, що вони ніякої підприємницької діяльності з ними не проводили", - відзначив Баганець.

"Вже сьогодні можна зробити висновок про те, що частина кредитних коштів була вкрадена з банка "Україна", - заявив Баганець.

З його слів, слідчо-оперативна група Генпрокуратури затримала п'ятьох осіб, які підозрюються за даною карною справою. З них двоє представляють керівництво банку "на рівні колишнього голови правління і начальника служби безпеки правління головної контори банку", троє - керівники комерційних структур. Слідчі, відзначив Баганець, інкримінують цим п'ятьом підозрюваним розкрадання грошових коштів сумою більше 11 млн. грн. у складі організованої злочинної групи. Крім того, одному з керівників банку інкримінується також отримання хабаря в особливо великому розмірі за надання послуг при незаконному кредитуванні.

Співробітники Генпрокуратури також планували затримати ще двох осіб з числа керівників банку, сказав Баганець, але відповідно інформації СБУ і МВС, один з них виїхав за кордон "під видом весільної подорожі", а іншого не виявили ні у його квартирі, ні за іншими адресами. Зі слів Баганця, йде робота з їх розшуку і затриманню.

Банк "Україна", що входив до числа найбільших українських банків, зазнав кризи в 1998 року. 16 липня НБУ відізвав ліцензію у банка "Україна" на здійснення банківської діяльності і почав процедуру його ліквідації.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування