Польща починає процес введення віз для громадян України

Четвер, 7 лютого 2002, 10:15
Польща збирається запровадити візи для громадян України, Росії та Білорусі пізно влітку чи на початку осені 2003 року. Про це за умов анонімності польському агентству ПАП заявив польський урядовець, який причетний до інтеграційного польсько-європейського процесу.

Урядовець додав, що уже на найближчому засіданні уряд країни затвердить графік запровадження віз для громадян трьох країн. До середини лютого графік має бути подано в Брюсель, де базуються керівні органи Євросоюзу. Він зауважив, що Польща виконуватиме цей графік незалежно від того, чи вона зможе приєднатися до ЄС 1 січня 2004 року.

Експерти Європейської Комісії, керівного органу ЄС, вважають, що Польща має запровадити візи принаймні за рік до приєднання до ЄС. Про це у Брюселі ПАП повідомив представник ЄС з розширення Енеко Ландабуру, повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі.

Згідно з заявою польського міністра внутрішніх справ Кшиштофа Яніка, Польща уже зараз готова до запровадження віз.

Головний польський представник на переговорах щодо входження до Євросоюзу сказав, що хоча Польща і запроваджує візи перед інтеграцією до Європи, але цей факт не має погіршити стосунки Польщі зі своїми східними сусідами.

Кореспондент Бі-Бі-Сі у Варшаві наголошує, що польські газети активно обговорюють плани запровадження віз. Зокрема у пресі наводяться цифри, що за рік Польщу відвідують більше 12 мільйонів українців і білорусів, у той час як по цілому світі видається приблизно 185 тисяч віз.

Міністерство закордонних справ Польщі повідомило, що розглядаються варіанти фінансового заохочення громадян України і Росії придбати візу раніше, повідомляє "Німецька хвиля".

Тоді віза коштувала б 10-12 доларів, а в час введення віз – уже 100 доларів. Хоча технічні питання, здається, вирішено, проблемою залишається політика, тобто, що зробити, щоб східні сусіди Польщі не образилися.

Відтак з'являються ідеї пріоритетного ставлення до осіб, які приїжджають у Польщу з сентиментальних причин, наприклад на могили рідних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування