ООН закликає змінити підхід щодо допомоги чорнобильцям

Четвер, 7 лютого 2002, 10:26
Нова доповідь ООН закликає до радикально нового підходу до допомоги мільйонам людей, які були зачеплені радіоактивними опадами після катастрофи на Чорнобильській АЕС 16 років тому.

Доповідь, підготована низкою агенцій під егідою ООН, вказує, що хоча багато було зроблено для зменшення рівня радіації, однак більший акцент має бути зроблено на соціальних аспектах трагедії.

У доповіді сказано, що найбільш ураженою стала група у приблизно 200 тисяч осіб, яка опинилася в умовах погіршення умов життя і тепер потребує значної матеріальної допомоги.

Вона наголошує на руйнівному впливі бідності та безробіття на людей, котрі усе ще мешкають у забруднених місцях. Загалом, як зазначає доповідь, різні форми чорнобильської допомоги у трьох країнах отримують 7 мільйонів осіб.

Дослідження зафіксувало зростання випадків раку щитовидної залози - дотепер зареєстровано дві тисячі випадків, тим часом очікують виникнення інших типів раку.

Число випадків раку щитовидки згідно з підрахунками, має врешті-решт складати від восьми до десяти тисяч випадків. Доповідь зазначає, що хоча рак щитовидної залози піддається лікуванню, але імовірно, що уражені люди до кінця життя потребуватимуть уваги медиків.

Аналітичний документ ООН виявив, що світова громадськість потроху втрачає інтерес до надання фінансової допомоги цьому району, і наголосив, що більшу увагу треба приділяти його економічному розвитку.

Агентство "Рейтер" пише, що доповідь закликала міжнародну громадськість разом з Україною, Росією та Білоруссю вивчити можливість пропаганди спеціалізованого екологічного туризму, а також використання тих земель для збереження різноманітності природи.

Хоча рівні радіації залишаються небезпечно високими в більшій частині зони, однак у окремих її частинах практична відсутність людей призвела до розквіту місцевого тваринного і рослинного світу. В доповіді сказано, що досі в зоні робиться недостатньо, аби вивчити позитивні наслідки ізоляції.

"Це дивно звучить , але заборонена зона за останні 16 років розвинулася у надзвичайну цікавий природний об'єкт", - сказав Кальман Мішей, офіційний представник Програми розвитку ООН.

"Сюди знов повернулося нормальне довкілля", - він заявив на прес-конференції: "Це величезний надзвичайно природній район, де дуже багато дикої природи і унікальних тварин".

Представники ООН заявили, що добігає час, коли Чорнобиль розглядали як кризову зону, і треба починати допомагати їй, щоб вона сама допомогла собі. Адміністратор Програми розвитку ООН Марк Малох Браун сказав: "Поки ми ставились до цієї зони як до надзвичайної проблеми, ми очевидно перевитратили на це доступні кошти. Наступним етапом буде підхід на основі самодостатності".

Доповідь було підготовлено Програмою Розвитку ООН і Дитячою агенцією ООН ЮНІСЕФ, за допомоги Світової Організації Здоров'я і офісу ООН для координації гуманітарних справ.


BBC

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування