Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мороз: процес над Кучмою почнеться за межами України

Субота, 9 лютого 2002, 12:29
Рішення, яким Верховний Суд України відмовив Соціалістичній партії України в реєстрації Центрвиборчкомом Миколи Мельниченка кандидатом у народні депутати за списком СПУ, засвідчило, що в Україні відсутня незалежна судова гілка влади, говориться у повідомленні, розповсюдженому прес-службою Соціалістичної партії в суботу.

"Всі присутні в залі відчували, що суд залежний, суд не може відстоювати букву закону", - сказав лідер Соцпартії України Олександр Мороз, коментуючи в залі Верховного Суду України журналістам рішення cуду про відмову СПУ в оскарженні постанови ЦВК про нереєстрацію Мельниченка. "Та й було б дивно, якби серед тіла влади, враженого виразкою тотального нехтування закону та корупцією, залишалася здорова гілка судової влади", - заявив Мороз.

На його думку, цим самим ще раз підтвердилася істинність сказаного народним депутатом Олександром Єльяшкевичем на сесії Верховної Ради України про те, що прийняття Закону "Про судоустрій" було платою за нереєстрацію Миколи Мельниченка. На запитання, хто виграв від такого рішення суду, лідер соціалістів сказав, що "програло суспільство".

Мороз зауважив, що це рішення "прийняте вже тоді, коли всі прекрасно розуміють, що записи, зроблені майором Мельниченком, – істинні, автентичні". "А це означає, що всі ті, хто брали участь у досудовому розгляді цього питання, причетні до відповідальності за злочини, вчинені в Україні", - наголосив Мороз.
Він вважає зрозумілим, що всі вони бояться появи в Україні важливого свідка, яким є Мельниченко, а тому свідомо прийняли неправове рішення, аби захистити себе, принаймні тимчасово". "Час покаже, як будуть розвиватися події, але ми готові до боротьби і будемо настирливо вести її конституційними методами", - наголосив лідер СПУ.

Зокрема, аналіз рішення Верховного Суду, сказав він, буде передане представникам Парламентської Асамблеї Ради Європи, іншим міжнародним інституціям для того, щоб вони дали оцінку ситуації в Україні. При цьому Мороз підкреслив, що і ЦВК, і Верховний Суд не взяли до уваги наступне: перебування Мельниченка за кордоном обумовлене не тільки Мінюстом США, а й резолюцією ПАРЄ у вересні 2001 року, в якій вона закликала уряди країни-членів РЄ з проханням надати політичний притулок майору запасу.

Відповідаючи на запитання, чи не завдало рішення Верховного Суду відчутного удару по виборчій кампанії СПУ, він наголосив, що воно не вплине на шанси соціалістів. Втім, вважає Мороз, фактичне позбавлення Мельниченка громадянських прав в Україні ускладнить завершення Кучмагейту і доведення до судового розгляду в нашій державі справи про злочини, засвідчені на плівках майора", - сказав лідер СПУ. "З огляду на це судові процеси над високопоставленими злочинцями, очевидно, почнуться в закордонних судах", - спрогнозував він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування