Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Паніка Кінаха

Субота, 9 лютого 2002, 19:09
У суботу Кінах зробив щось дуже схоже на крок відчаю.

Шансів залишитися на своїй посаді після виборів у чинного прем'єра жодних. Більшість, яка формуватиметься навколо "За єдУ", зробить ставку на Дубину. Все по поличках у версії про нового прем'єра розіклала Юлія Мостова в останньому "Дзеркалі тижня".

Громадськість про загрозу працевлаштуванню Кінаха після 31 березня почула трохи раніше – в словах Кучми, який запропонував всім чиновникам-кандидатам поступити "морально" і піти у відпустку. Кінах – другий номер "харчоблоку". Зрозуміло, що тягар тягнути виконавчу владу в такому розкладі падає на його першого заступника Дубину. І хай Кінах відпочивати відмовився, однак натяк у словах Кучми читався дуже прямо.

З наближенням невідворотної поразки людям властиво поводитися по-різному. Однак все-таки дивно, Кінах дійсно думає, що, зайвий раз присягнувши Кучмі, він укріпить свої позиції? Скоріше не так: у суботу прем'єр почав хапатися за повітря, відчуваючи, що дна під ногами вже немає.

Кінах заявив, що чітка вертикаль президентської влади повинна бути збережена в Україні в тій складній ситуації, коли необхідна ретельна координація дій на всіх рівнях. Ці слова він вимовив у Дніпропетровську на зустрічі з керівництвом області і кандидатами в депутати від блоку "За єдину Україну!".

Відверто кажучи, незрозуміло, що означає "складна ситуація" і що мається на увазі під "ретельною координацією". Чи це рецидив передвиборчої кампанії або ж всього найближчого десятиріччя?

Однак дивимося далі. Кінах, як повідомляє Інтерфакс-Україна, розказав аудиторії, що ряд політиків в ході кампанії будуть пропонувати перехід "до так званої парламентської республіки". У нинішніх умовах України такий варіант є неприйнятним, переконаний прем'єр.

Торкаючись передвиборчої боротьби, Кінах зазначив, що в ній братимуть участь широке коло осіб, які за останні роки не можуть мислити себе за стінами парламенту. Вони "готові переступити через мораль і державні інтереси", зазначив один з лідерів "За єдУ".

Він також прогнозує участь у виборах значного числа "людей, які прагнуть реваншу". "Ми не повинні дати їм шанс", - сказав прем'єр учасникам зустрічі.

Непогано, так? Бог з тим, що Кінах раніше виступав не за президентську республіку, а за посилення ролі парламенту – розширення числа депутатів, які обиралися б за списками. Однак дуже цікаво, яке право отримав прем'єр вирішувати, хто має шанс, а хто не має. Чи у нього вселився дух Рябця?

Інший показовий момент в тому, що це, мабуть, найрізкіші та дуже живі фрази з усього почутого за час прем'єрства від багатослівного, але невиразного Кінаха. А як все починалося! У інтерв'ю тому ж "Дзеркалу тижня" в серпні 2001 він дозволив собі ледь не опозиційну риторику.

"Стосовно змісту плівок [Мельниченка], моя точка зору така: нам украй необхідно відповідно до вимог нашого законодавства й міжнародного права довести цю справу до логічного результату так, щоб незалежно від рівня посади закон сказав своє слово". Це він же, наш Анатолій Кирилович. Той, який там же заявив, що "висновок [касетного скандалу] очевидний – проблема якості, професіоналізму, державності та й моральність влади дуже висока".

Сьогодні Кінах повноцінне дитя цієї самої влади, яке просочилося ароматами пануючого у високих коридорах духа. Що він, людина, наділена другими за вагомістю повноваженнями в країні, зробив, щоб в касетному скандалі "закон сказав своє слово"? Сьогодні ж його слова про числа "людей, які прагнуть реваншу" дуже доречні – напередодні якраз була підтверджена автентичність записів Мельниченка.

Паніку прем'єра легко пояснити. Крім СДПУ(О), за його кандидатуру в парламенті боротися не буде ніхто. Прихильників Кінаха в "Нашій Україні" немає. Серед зелених немає. Серед "Жінок за майбутнє" немає. Серед опозиції – також немає. "Харчоблоку" прізвище прем'єра скажуть на Банковій. Комуністам логіку дії підкаже "ідеологія" моменту – буде або не буде вистачати голосів.

Однак після формування нового парламенту Кінах ризикує не просто позбутися крісла глави уряду, а ще і не знайти для себе нормальне місце в парламенті. Розберемося в хронології: спершу новообрана Верховна Рада формує керівні органи, призначає глав комітетів. Кінаха, який в цей час весь ще залишається прем'єром, зрозуміло, нікуди не включають. Після завершення розподілу парламентських портфелів постає питання про зміну прем'єра, і в результаті Кінах залишається рядовим депутатом – якщо, звичайно, в ході призначення нового Кабінету міністрів хтось добрий не запропонує знайти для нього гідне місце. Однак чи можна хоча б мріяти про керівну посаду – адже тоді треба буде починати перерозподіл в рамках квот, що склалися?

Через відсутність перспектив Кінаху тільки і залишається, як своїми словами і діями не лютити Адміністрацію. Адже кинуть – і навіть оком не поведуть. А так – може, міністром транспорту призначать.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування