Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соціал-демократи: Томенко сів у калюжу

Понеділок, 4 березня 2002, 11:30
Відповідь на матеріал УП від 28 лютого 2002 року "СДПУ(О) організувала заколот у 5 європейських державах"

Після прес-конференції, гадаю, через Інтерпол варто шукати пана Миколу Томенка, кандидата в народні депутати від виборчого блока "Наша Україна". Звинувачення він висунув собі сам. Спроба державного перевороту – за словами Томенка, так можна кваліфікувати твердження "при владі знаходяться соціал-демократи" у випадку, якщо уряд цієї країни формують представники інших політичних сил. Після чого пан Томенко одразу сів у калюжу. Бо заявив, що у Франції при владі не соціал-демократи (соціалісти), а праві. Чому? Бо президент Жак Ширак належить саме до правої течії. А як же уряд? – запитаєте ви. А ніяк. Бо уряд формують самі соціалісти. І прем’єр – соціаліст. Але у випадку Франції Томенко змінює ним же запроваджені правила. Нагадаємо це правило – "при владі соціал-демократи знаходяться лише тоді, коли вони формують уряд".

Тоді йдемо далі. У Бельгії це правило працює? Працює – каже Томенко. Франція – виняток, а у Бельгії працює. Добре. У Бельгії соціал-демократи при владі? Ні – відповідає Томенко. Чому? Тому що уряд формує коаліція з трьох ліберальних партії - каже "директор Інституту політики". І знову сідає у калюжу. Бо в Бельгії до урядової коаліції входять аж дві (!) соціалістичні партії – в одній з яких переважно фламандці, в іншій – франкофони.

"Політик" і "політолог" Томенко, вочевидь, вважає, що віце-прем’єр з бюджетних питань, чи з питань зайнятості – це взагалі не члени уряду. Або, наприклад, міністр оборони – ну який від урядовець? Я вже не кажу про міністрів соціальної політики, громадських служб та економічного і наукового розвитку.

Після таких "ляпів" Томенку варто швиденько перейменовувати свій "Інститут" на ЦПШ і просити ЦВК не зауваження соціал-демократам робити, а викреслювати означення "директор Інституту політики" із списку "Нашої України", до якого він входить. Щоб, принаймні, не дискредитувати весь блок. І після обіцяного офіційного вибачення перед австрійським посольством терміново бігти до бельгійського. Вибачатися – мовляв, не хотів влаштовувати у вашому королівстві державний переворот, просто у школі вчився не дуже добре…

Некомпетентність Томенка змушує уважніше придивитися до виведеного ним правила "соціал-демократи при владі лише тоді, коли вони формують уряд". Навіщо ж так звужувати саме розуміння влади? У тій же Австрії соціал-демократи мають найбільшу фракцію у парламенті і керують столицею – Віднем, що за населенням дорівнює добрій половині республіки. Це що – не при владі?

В Італії лівоцентристи контролюють муніципалітети Рима, Неаполя, Турина – це величезний шмат влади і, зрозуміло, відповідальності. Я вже не кажу про мерів Парижа і Берліна. Саме соціал-демократи створювали модель "держави добробуту", за збереження якої відповідають навіть тоді, коли уряд створюють їхні опоненти. І дуже добре, що правий уряд Австрії не зміг зруйнувати здобутків есдеків. Та й не міг зруйнувати – бо в їхніх руках залишилися немаленькі владні важелі, які не дозволяють демонтувати всю систему.

Бути при владі - це насамперед можливості здійснювати свою програму, а вже потім - звання і регалії. Так що, на мою особисту думку, вислів "соціал-демократи при владі у більшості країн Європи" – визначення цілком слушне. Інша річ, якщо в якоїсь політичної сили програми немає, то на це справді немає ради, і іншого способу вимірювати владу аніж портфелями в уряді справді знайти важко.

І останнє. Для соціал-демократів влада – це в першу чергу відповідальність. А в "Нашій Україні", схоже, навпаки. Саме тому її лідери стверджують, що вони є "альтернативою влади". Навіть якщо політичним координатором проекту є представник президента в парламенті. Чорний піар тут ні до чого. Хоча за виборців прикро.

Автор: Олексій Мустафін, один з засновників соціал-демократичної партії в Україні у 1990 році, шеф-редактор інформаційно-аналітичної служби каналу "Інтер", 34 номер у списку СДПУ(О) на виборах 2002 року

Видавництво "Основні цінності", яке має відношення до створення телевізійних роликів, повідомило УП, що "рекламна кампанія популяризації соціал-демократичної ідеології не є рекламною кампанією СДПУ(О)". "Видавництво не займається агітацією за СДПУ(О) на парламентських виборах-2002".

"Основна задача "Основних цінностей" – популяризація соціал-демократичних ідей в Україні і консолідація всіх без виключення соціал-демократичних сил. Видавництво в своїй рекламній компанії не закликало громадян голосувати за СДПУ(О) і не використало її символіку". Видавництво "Основні цінності" заявило, що вважає висловлення Томенка "некоректним" і таким, що "не відповіднає дійсності".

Читайте також:

"СДПУ(О) організувала заколот у 5 європейських державах"


P.S.

Тим часом, як повідомив UNIAN, четверо студентів Києво-Могилянської академії передали послу Австрії в Україні лист, в якому вони висловлюють обурення інформацією, яка використовується у відеороліку СДПУ(О) про те, що в Австрії при владі перебувають соціал-демократи.

Як повідомила студентка п'ятого курсу Києво-Могилянської Академії Катерина Поліщук, під листом підписалися близько 100 студентів різних вузів. "Я як політолог знаю, що в Австрії при владі правоконсервативний уряд, - сказала вона, додавши, що в багатьох інших країнах Європи при владі також далеко не соціал-демократи. За словами студентів, "ми не погоджуємося з тим, що нас виставляють дурнями, і попросимо вибачення у посла за СДПУ(О)".

Студенти закликають ЦВК зреагувати на неправдиву інформацію, яка поширюється на всю країну. За словами Поліщук, в посольстві Австрії в Україні поки що не бачили зазначений відеоролик, але запевнили, що обов'язково подивляться і відреагують.



NB. Про всі подробиці передвиборчого туру Юлії Тимошенко, про те, як скидали Грача, про "грошові мішки", які борються за Львів, за кого агітують письменники, скільки журналістів йде у парламент, чи випустять Шкіля до виборців, про списки майбутніх депутатів, хто назвав Кучму г...вном, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
Усі новини...