Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТРЕТИНА ВЕРХОВНОЇ РАДИ ХОЧЕ ПОРУШЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ ПРОТИ КУЧМИ

Вівторок, 5 березня 2002, 10:07
Верховна Рада України підтримала депутатський запит до генерального прокурора України Михайла Потебенька щодо притягнення до кримінальної відповідальності президента Леоніда Кучми.

За це рішення проголосували 160 депутатів з 345, що брали участь в голосуванні. Автори запиту - члени депутатського об'єднання "Антимафія" Григорій Омельченко, Анатолій Єрмак і Віктор Шишкін.

Як зазначається в запиті, депутати вимагають порушити кримінальну справу проти президента "за скоєння дій, що сприяли прем'єр-міністру Павлу Лазаренку організувати вбивства народних депутатів України Євгена Щербаня і Вадима Гетьмана". У зверненні на ім'я генпрокурора підкреслюється, що Омельченко, Єрмак і Шишкін неодноразово інформували президента про незаконну діяльність екс-прем'єра і просили Кучму зобов'язати Службу безпеки і Генпрокуратуру провести відповідне розслідування.

Зокрема, депутати цікавляться, чому президент, знаючи про злочинну діяльність Лазаренка, "не вживав відповідних заходів для припинення цієї діяльності і притягнення його до кримінальної відповідальності, а нагороджував і призначав Лазаренка на особливо важливі посади". Вони також посилаються на заяву адвокатів екс-прем'єра, в якій стверджується, що захист має у своєму розпорядженні "переконливі докази і копії банківських платежів, які вказують на те, що участь у відмиванні грошей, яка інкримінується Лазаренку, поширюється також і на президента України Кучму".

Адвокати також стверджують, що "документи, які є у них на руках, однозначно вказують на те, що Кучма фактично підтримував комерційну діяльність Лазаренка, брав у ній участь, а за свої призначення Лазаренко перераховував великі суми валюти не тільки на особисті валютні рахунки Кучми, але і на валютні рахунки, які їм контролювалися".

Автори звернення заявляють, що "якби президент Кучма не покривав злочинну діяльність Лазаренка, його ще у 1995-1996 роках було б притягнуто до кримінальної відповідальності за скоєні злочини,... якби Кучма не призначив Лазаренка на посади першого віце-прем'єр-міністра, а потім - прем'єр-міністра, то народні депутати України Вадим Гетьман і Євген Щербань були б живі".

На думку депутатів, "причинами і умовами, які сприяли колишньому прем'єр-міністру України Лазаренку організувати вбивства народних депутатів України Гетьмана і Щербаня, було навмисне, з корисливих мотивів використання президентом України Кучмою влади і свого службового становища всупереч інтересам служби, а також невиконання ним своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що призвело до тяжких наслідків, таким чином, в діях президента України Кучми є ознаки злочинів, передбачених ч.2 ст. 364 і ч.2 ст. 367 КК України".

Депутати просять Потебенька порушити проти президента кримінальну справу "за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст. 364, ч.2 ст. 367 КК" і направити до парламенту матеріали справи для розгляду Верховною Радою питання про усунення Кучми з посади в порядку імпічменту.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування