Кучма планує зірвати вибори?

Вівторок, 5 березня 2002, 12:41
Політичний режим в Україні спробує зірвати чи перенести парламентські вибори, оскільки для нього це єдиний шанс залишитися при владі.

Таку думку висловив в інтерв'ю УНІАН директор Інституту політики Микола Томенко. "Влада, яка розуміє, що за реальними показниками популярності, як за партійними списками, так і в мажоритарних округах, програє вибори, має два сценарії врятувати ситуацію", - пояснив Томенко.

Він зазначив, що говорить про можливість такого розвитку подій, грунтуючись на останніх діях влади. Зокрема, мається на увазі "нереєстрація, зняття з реєстрації або можливість такого зняття ключових суб'єктів виборчого процесу, скажімо Леоніда Грача, чи Олександра Мороза".

"Це також спроба зняти з реєстрації найвагоміших кандидатів на посади міських голів та найбільш прохідних кандидатів у мажоритарних округах, це також спроба зняти з реєстрації кандидатів з прохідних частин партійних списків тих партій та блоків, що подолають 4%-й бар'єр", - констатував Томенко.

Отже, після цих подій і можуть бути задіяні два сценарії влади, сказав Томенко. Перший сценарій - перенесення виборів - може розвиватися таким чином: "зняття з реєстрації великої кількості ключових політичних гравців може призвести до серйозного конфлікту, в який втрутиться Президент і скаже, що самі суб'єкти виборчого процесу не змогли знайти порозуміння, конфлікт зайшов занадто далеко і він як гарант Конституції повинен зупинити цей "беспредєл" і перенести вибори на період, коли суспільно-політична ситуація буде спокійнішою і всі політичні партії здатні будуть забезпечити рівні можливості і демократичний перебіг подій", - спрогнозував політолог.

Другий сценарій - зірвати вибори - означає "перевести виборчу кампанію, особливо в найнебезпечніших регіонах у таку ситуацію, де самі опоненти влади закликали б виборців не прийти на вибори, або не голосувати, оскільки їх знято з реєстрації. Скажімо, до ситуації з Грачем у Криму можуть додатися ситуації у більшості регіонів, де вже зараз чим ближче до виборів, тим частіше будуть знімати з реєстрації реальних фаворитів виборчих перегонів, щоб представник влади чи бізнесу автоматично ставав народним депутатом. Таким чином, сама опозиція закликатиме громадян не приходити на вибори і в такий спосіб фактично зірвати виборчий процес", - вважає Томенко.

Події найближчих днів "підкажуть", яким шляхом піде влада: або через спробу зірвати вибори намагатиметься залишити владу такою, яка вона є, або, мотивуючи свої дії необхідністю зберегти спокій та стабільність, у країні перенести, тобто фактично "відмінити вибори", наголосив політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:06
У російських судах рекордна кількість справ про дезертирство − розвідка Британії
12:01
фотоРосійські війська з артилерії обстріляли середмістя Куп’янська
11:43
Легендарний чеський хокеїст: Допустити росіян на Олімпіаду – це все одно, що надіслати їм тисячу літаків чи танків
11:40
фотоСтолицю Греції накрив помаранчевий пил з пустелі Сахара
11:35
Більш ніж половина новобудов в Україні мають судові процеси щодо земельних ділянок
11:33
ВАКС конфіскував у голови окупаційної адміністрації Запоріжжя 5 літаків, квартири та судно
11:32
Нащадки данського магната продають його унікальну колекцію: вони чекали на це 100 років
11:18
Українці стали у 6 разів частіше дарувати автомобілі
11:06
відеоДрони СБУ уразили дві нафтобази у Смоленській області РФ - джерело
11:05
У Бундестазі вимагають від Шольца дати Taurus Україні після схвалення допомоги Сенатом США
Усі новини...