90% українців знають, за що дають хабарі

Вівторок, 5 березня 2002, 12:43
Практично 90% учасників опитування Українського центра економічних і політичних досліджень імені Разумкова знає про випадки хабарництва з боку українських чиновників.

Так, 49,2% респондентів заявили, що знають конкретні випадки, коли для реалізації своїх законних прав доводилося давати хабар державному чиновнику.

Трохи менша кількість учасників опитування - 40,2% - знають про конкретні випадки, коли хабар держчиновнику доводилося давати для того, щоб добитися рішення, що суперечить закону або нормативним актам.

Як підкреслив директор політико-правових програм Центра Разумкова Ігор Жданов, такі відповіді є надто тривожними, оскільки свідчать "про надмірний вплив чиновників і великі масштаби корупції в Україні". За словами експерта, фактично можна говорити про те, що громадяни України часто вимушені давати хабарі державним чиновникам - незалежно від того, є бажаний результат законним чи ні. Таким чином, відзначає Жданов, "створюється ситуація, коли не настільки важливі положення закону, як відносини з чиновником".

Експерт підкреслив необхідність реального проведення адміністративної реформи і скорочення дозвільних функцій органів державної влади, додавши, що "той імпульс, який був даний проведенню адміністративної реформи в грудні 1999 року, практично вичерпаний", і сьогодні Україна в цьому питанні фактично топчеться на місці.

У дослідженні, проведеному соціологічною службою Центра Разумкова 19-27 лютого методом особистого інтерв'ю, взяли участь 2033 респондента з 27 регіонів України. Похибка вибірки становить 2,3%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування