Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Черговий запит Омельченка стосується завхоза Кучми

Вівторок, 5 березня 2002, 13:40
Група парламентаріїв - членів об'єднання "Антимафія" - внесла до Верховної Ради депутатський запит, стосовно проведення розслідування стосовно ряду посадових осіб Міністерства внутрішніх справ й Адміністрації президента України і притягнення їх до відповідальності.

Про це повідомив один з членів групи Григорій Омельченко, виступаючи у вівторок з трибуни Верховної Ради.

Народні депутати Григорій Омельченко, Анатолій Єрмак і Віктор Шишкін просять Генерального прокурора України Михайла Потебенька, голову СБУ Володимира Радченка й міністра внутрішніх справ Юрія Смирнова провести розслідування обставин отримання посадовими особами МВС й адміністрації президента валютних коштів і матеріальних цінностей "від громадянина США, а також дати правову оцінку діям цих осіб і притягнути винних до відповідальності".

У запиті вказано, що на сайті Інтернет-видання "Українська правда" була опублікована стаття Петра Лютого "Корупція в адміністрації Кучми і МВС України. Незакінчена п'єса для шахраїв і ідіотів". У цій статті викладено зміст листа Бориса Мостового (який нині проживає у США і є керівником україно-американської фірми УКМА, фундатором малого підприємства "ЛОНАСС" й україно-американського ТОВ "Інтероптік ЛТД") до колишнього генерал-полковника міліції Едуарда Фере, який раніше займав посаду керівника апарату міністра внутрішніх справ України, яке тоді очолював Юрій Кравченко.

Депутати вказують, що мають у своєму розпорядженні ксерокопію рукописного листа Мостового. "У ньому Мостовий, звертаючись до Фере, пише, що за підписання МВС України генеральної угоди на постачання і реалізацію "світловідбиваючих знаків" він (Мостовий) давав великі суми у доларах США посадовим особам МВС України, купував для них будинки, меблі, автомобілі, побутову техніку й інше", - йдеться у запиті.

На думку депутатів, зміст листа дозволяє зробити висновок про те, що у діях Мостового містяться ознаки злочину, передбаченого ч.2 ст. 369 Карного кодексу України (дача хабаря, скоєна повторно). "У діях же посадових осіб, які займають особливо відповідальні посади у системі МВС України, як на мене, є ознаки злочину, передбаченого ч.2, ч.3 ст. 368 КК (отримання хабаря в особливо великих розмірах повторно посадовою особою, яка займає особливо відповідальну посаду)", - пише у запиті народний депутат Омельченко.

Зі слів депутатів, повідомлення представників влади і опублікована в пресі інформація є мотивом для порушення карних справ стосовно Кравченка, Фере й інших посадових осіб за ознаками злочину, передбаченого ч.2, ч.3 ст. 368 КК, а також проти Мостового – за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 369 КК.

Крім того, парламентарії вимагають створити слідчу оперативну групу з працівників Генпрокуратури, СБУ і МВС для проведення "повного всебічного об'єктивного розслідування" всіх обставин справи, а винних осіб притягнути до карної відповідальності. Вони також вважають за необхідне перевірити фінансово-господарську діяльність зареєстрованих в Україні комерційних структур, засновником яких був Мостовий.

Крім того, у запиті містяться вимоги встановити, де знаходяться і кому належать автомобілі, які були зареєстровані на Мостового і його компанію і передані у користування посадовим особам МВС, вказаним в його листі до Фере. На думку депутатів, у МВС необхідно вилучити генеральну угоду на постачання і реалізацію "світловідбиваючих знаків", підписану Мостовим і колишнім першим замміністра внутрішніх справ Леонідом Бородичем, перевірити хід його виконання і відповідність законодавству України.

Депутати також виступають за те, щоб Генпрокуратура звернулася до Міністерства юстиції США з клопотанням про надання правової допомоги, а саме: допитати Мостового про обставини давання ним хабарів посадовим особам України, про яких йде мова в його листі до Фере; вилучити у Мостового документи, які підтверджують проведені ним покупки матеріальних цінностей, які можуть бути розцінені як хабар вказаним особам; вилучити вищезазначену генеральну угоду.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування