Аграрний адмiнресурс проти Ющенка: хто кого?

Середа, 6 березня 2002, 13:45
Сказати, що беззаперечним фаворитом на Львiвщинi є блок "Наша Україна", це значить не сказати нiчого. За всiма соцопитуваннями блок Ющенка збере в областi левову частку голосiв виборцiв. Далi у рейтингу електоральних симпатiй йдуть блоки Юлiї Тимошенко, "За єдину Україну", Компартiя, СДПУ(О).

Непоганi шанси має й "Яблуко". Особливо сприятливою для "яблучникiв" є ситуацiя в Жидачiвському районi, де у поле бiзнесових iнтересiв Бродського i Ко потрапив найбiльший в Українi Жидачiвський целюльозно-паперовий комбiнат. Iнвестицiї в цю галузь виявилися дуже вигiдними як для самих бiзнесменiв, так i для мiсцевої влади та населення. Нинi ЦПК є основним донором (70%) районного бюджету, а середня зарплата на пiдприємствi майже в два рази перевищує середньообласну. Не дивно, що, як зiзнаються самi "яблучники", про нiякий адмiнресурс з боку райдержадмiнiстрацiї вони й не чули, i небезпiдставно розраховують на якомога бiльшу виборчу вiддачу вiд вдячних мешканцiв Жидачiвщини.

Приблизно тi ж самi полiтичнi сили розраховують на перемогу в мажоритарних округах. Лiдером народних симпатiй в областi знову ж таки є блок Ющенка. Усi спроби його полiтичних опонентiв дискредитувати його чи дезорiєнтувати виборцiв, мають на Львiвщинi зворотнiй ефект. Число прихильникiв екс-прем'єра росте, а рейтинг його недругiв - зменшується. Вiдтак самi "ющенкiвцi" настроєнi оптимiстично. Як заявив голова регiонального штабу "Нашої України" Степан Давимука, в областi блок Ющенка розраховує, щонайменше, на здобуття одинадцяти депутатських мандатiв.

Проблематичною для "Нашої України" виглядає лише перемога у 126-му Сколiвському окрузi, де висуванцю Ющенка, вiдомому кiноактору Iвановi Гаврилюку буде вкрай важко протистояти мiсцевому князьку, нардепу-"заєдуну" Орестовi Фурдичку. До складу цього округу входять два найбiднiшi гiрськi райони Львiвщини - Сколiвський i Туркiвський, причому практично уся промисловiсть цього регiону пов'язана iз лiсозаготiвлею, галуззю, яку вiддавна контролює Фурдичко - колишнiй керiвник лiсгоспу.

Натомiсть лише диво може завадити виграти вибори у 116 в/о представнику екс-прем'єра Тарасовi Чорноволу. Його кандидатура виявилася єдиною, по якiй змогли домовитися мiсцевi органiзацiї блокiв Ющенка i Тимошенко, а також Соцпартiї. Двi останнi структури офiцiйно зняли своїх кандидатiв i публiчно висловили пiдтримку синовi покiйного лiдера НРУ. Номiнально йому може скласти конкуренцiю представник "За єду" Анатолiй Мальований, але шанси у нього примарнi.

Цiкава ситуацiя склалася в 117-му виборчому окрузi. Попередньо планувалося, що тут основна боротьба точитиметься мiж представниками БЮТ i "Нашої України" нардепом Iгорем Пилипчуком i Павлом Качуром. Проте з'ясувалося, що й iншi претенденти на мандат при цьому не хочуть бути статистами. Так, останнiм часом стрiмко набирає популярностi член Нацради з питань телебачення i радiомовлення Микола Княжицький. Як справжнiй знавець людських душ, вiн веде свою передвиборчу кампанiю дуже виважено i психологiчно тонко. До того ж, з-помiж усiх кандидатiв на перемогу, у нього, мабуть, склалися найкращi взаємини iз засобами масової iнформацiї. Додає йому балiв й авторська передача "Реальна справа", яку Княжицький веде на мiсцевому ТБ.

Послугами телебачення не проти скористатися й iншi кандидати. Так, у в/о №118 свою програму на телебаченнi завiв головний редактор популярної львiвської газети "Високий замок" Степан Курпiль. Крiм того, вiн почав значно частiше друкуватися у власному виданнi, а також рекламуватися на великих бiг-бордах, встановлених у мiстi. Його головний конкурент - представник Ющенка Тарас Стецькiв на телеекранах з'являється рiдше, зате компенсує це потужною кампанiєю в друкованих ЗМI. Його агiтматерiали друкуються в бiльшостi газет областi, за винятком "Високого замку", з приводу чого Стецькiв неодноразово висловлював своє невдоволення.

Наступний округ N119, на вiдмiну вiд 116-го, є наочною iлюстрацiєю того, як не змогли домовитися мiж собою керiвники блокiв Ющенка i Тимошенко. Як наслiдок, тут випробовують долю лiдер ЛОО УНР Олександр Гудима i "Батькiвщини" Зореслава Ромовська. Обидва досi зберiгають повноваження народних депутатів, але пiсля виборiв, як мiнiмум одному з них, доведеться повернутися до нормального життя. I Гудима, i Ромовська вважаються фаворитами гонки, хоча першому з них дуже псує життя iснування в його окрузi ще двох Гудим-клонiв.

Наступнi три округи (NN120, 121 i 122) стали ареною жорстоких боїв за виживання мiж "заєдунами" i "ющенкiвцями". У першому з них, Бузькому,
мiсцева влада робить усе можливе, аби не допустити переобрання депутатом одного iз лiдерiв ультраправої Соцiал-нацiональної партiї, представника "Нашої України" Олега Тягнибока. Протистоїть йому директор Кракiвського базару Львова, "заєдун" Володимир Кожан.

Щоб краще зрозумiти, що собою являє Кожан, варто нагадати один цiкавий момент його бiографiї. Кiлька рокiв тому група податкових iнспекторiв, яка планово перевiряла торговцiв Кракiвського ринку, серед бiлого дня була жорстоко побита битами групою здорованiв, якi представилися "дахом" Кожана. Зчинився гучний скандал, керiвництво обласної ДПА погрожувало покарати Кожана i його "браткiв", але далі слiв дiло не пiшло. Справу зам'яли, а чесний український пiдприємець Кожан став одним iз спонсорiв мiлiцейської футбольної команди.

Люди, якi знають Кожана ближче, характеризують його як особу пихату, грубу i нахабну. Фiшкою його виборчої кампанiї стала роздача допомоги неiмущим, при цьому гуманiтарку отримують мешканцi Бродiвського, Бузького i частини Кам'янко-Бузького районiв. Турботами незаможних жителiв iншої частини Кам'янеччини, яка не ввiйшла в його округ, Кожан вiдверто не цiкавиться.

У 121-му в/о великi шанси на перемогу має один з керiвникiв Львiвської залiзницi, представник "харчоблоку" Леонiд Ткачук, на якого зараз потужно працює адмiнресурс Городоцького району, де у мiсцевих аграрiїв "все схоплено". Ранiше фаворитом там вважався гетьман Українського козацтва Iван Бiлас, але пiсля його переходу пiд хоругви "ДоСi", iнший кандидат-"ющенкiвець" Ярослав Пiтко вже не має такої явної переваги над конкурентами.

Цiкавою обiцяє бути боротьба в 122-му Дрогобицькому окрузi, де за мандат депутата змагаються два вiдомi пiдприємцi регiону - голова правління-ЗАТ "Санаторно-готельний комплекс "Дніпро-Бескид" Олександр Чабаненко ("За єдину Україну") і голова спостережної ради НПК "Галичина" Петро Димiнський (блок Ющенка). Обидва кандидати є знаними в Дрогобицькому районi, проте кращими виглядають шанси Димiнського, пiдприємство якого є основним фiнансовим донором не лише Дрогобиччини, але й всiєї областi. Та й сам округ завжди був "рухiвським".

Натомiсть не може себе так впевнено почувати знакова постать української нацiонал-демократiї Володимир Яворiвський. Вiн випробовує долю в 123-му виборчому окрузi в компанiї iз главою Яворiвської РДА Степаном Лукашиком i пiдприємцем Миколою Рогуцьким. I, якщо останнiй, здебiльшого, "п'є кров" Яворiвському нагадуванням в пресi про його компартiйну творчiсть, то "харчовик" Лукашик представляє для голови Спiлки письменникiв чи не найбiльшу небезпеку насамперед своїми адмiнможливостями. До того ж, разом iз райдержадмiнiстрацiєю вiн очолює ще й Яворiвську СЕЗ, а значить де-факто є роботодавцем для тисяч безробiтних мешканцiв регiону.

На фонi передвиборчих баталiй колоритних полiтперсонажiв доволi безликим
виглядає 124-й округ. Там зареєстровано найменше кандидатiв - 7, причому трьох (в тому числi "ющенкiвця" Мельника) днями окружний виборчком зняв з реєстрацiї. Тому тепер основна боротьба тут точитиметься мiж начальником обласного управлiння охорони здоров'я, "заєдуном" Миколою Хобзеєм i представником СДПУ(о), керiвником найпрестижнiшого львiвського ринку "Пiвденний" Петром Писарчуком.

До речi, Хобзей застосував своєрiдне виборче ноу-хау. Як зiзнаються львiвськi медики, усiм медичним закладам областi в наказовому порядку порекомендовано надавати всiляке медичне сприяння хворим, якi представляють Миколаївський, Золочiвський i Перемишлянський райони, котрi входять в округ Хобзея. Вiдтак чарiвна фраза "Я iз Золочева (Перемишлян, Миколаєва)" нинi вiдкриває дверi найпрестижнiших кабiнетiв i дає можливiсть людям отримати безкоштовно та поза чергою такi послуги, про якi ранiше простi громадяни навiть мрiяти не могли. Доходить до того, що iз лiкарень виписують бiльш-менш оздоровлених мешканцiв iнших районiв, аби покласти на їхнє мiсце щасливих виборцiв 124-го округу.

Тi ж пари суперникiв - "заєдун"-"ющенкiвець" - виборюватимуть депутатськi мандати в 125 i 127 округах. Але, якщо в останньому кращими виглядають шанси дiючого нардепа Iгоря Осташа вiд "Нашої України", то в Червоноградському в/о приблизно рiвнi шанси мають як висуванець блоку "За єдину Україну", генеральний директор компанiї "Укрзахiдвугiлля" Ярослав Наливайко, так i представник блоку Ющенка мер Червонограда Петро Олiйник.

Яка полiтична сила збере на Львiвщинi найбiльший мажоритарний урожай на цьогорiчних парламентських виборах, ми довiдаємося вже незабаром. Поки що ж ризикнемо спрогнозувати: "Наша Україна" завоює 6-11 депутатських мандатiв, "За єдину Україну" - 3-5, блок Тимошенко i СДПУ(о) мають шанси перемогти тiльки по одному-двох округах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування