У Німеччині знають, навіщо був створений блок Литвина

Середа, 6 березня 2002, 22:22
У німецькій пресі всеукраїнському улюбленцеві, блоку "За Єду" вигадали оригінальну назву - "Концерн "Корито". І мету вивели - щоб перешкоджати блоку Ющенка. Тези суперечливі, але потрібно враховувати, що будь-який німець, який хоч трохи цікавиться Україною, тепер дивитиметься на нас крізь призму цієї статті. Що ж вони там написали?

Газета Франкфуртер Альгемайне так і назвала статтю -"Концерн "Корито".

"Передвиборна боротьба в Україні у повному розпалі. Відповідно дедалі частіше оприлюднюються результати опитувань громадської думки, стосовно яких ніхто не знає, чи можуть вони витримати об'єктивну критику. Водночас, мова йде про вирішальні чи навіть доленосні вибори, оскільки вони визначатимуть внутрішню і зовнішню політику України на довгий час", цитує газету "Німецька хвиля".

"Це має під собою підстави в тому сенсі, що результат нинішніх парламентських виборів вплине на вибори президента країни, які мають відбутися через два роки. Якщо перемогу отримають ті сили, які в даний момент консолідуються з нинішнім президентом Леонідом Кучмою, то кандидат від цього табору матиме хороші перспективи на найвищу державну посаду.

Не виключено, однак, що Кучма зробить заявку і на третій президентський строк. І навпаки, якщо попередній прем'єр-міністр і реформатор Віктор Ющенко отримає хороші стартові позиції для формування уряду чи, принаймні, для того, щоб здобути в цьому уряді ключові портфелі, якщо його виборчий блок "Наша Україна" переможе на виборах. Але поки що на це не виглядає. Крім того, вирішальна роль у формуванні уряду належить президенту.

Програмні тези найважливіших партій і блоків не дають жодної підстави для припущення, що система координат зовнішньої та внутрішньої політики після виборів суттєво зміниться. Більшість партій та блоків, згідно з опитуванням, висловилася на користь того, щоб Україна дотримувалася своєї попередньої політики і не приєднувалася до жодних військових союзів.

При цьому це не стосується вже досить тісного співробітництва України з НАТО. Крім того, невелика більшість опитуваних висловлювалася на підтримку того, що Україна мусить домагатися членства в ЄС без огляду на відносини з Росією. Лише комуністи виступають за військовий союз України і Росії, а також за тіснішу співпрацю з Росією, а не ЄС.

Газета далі пише про те, між якими партіями і блоками точиться найзапекліша перебвиборна боротьба: "Вирішальна лінія політичного фронту в передвиборній боротьбі пролягає не між лівими і рештою політичних сил України. Справжня боротьба відбувається значно більшою мірою на тій арені, де матадори називають себе центристами...

При цьому йдеться про те, чи розвинеться в Україні цивілізована ринкова економіка, або ж затвердиться форма дикого капіталізму, коли могутні олігархічні клани борються між собою за право грабувати країну. До цього додається ще й те, що президент також бере участь у цій боротьбі і намагається її направляти в потрібному напрямку.

Виборчий блок "За єдину Україну!" став результатом громадянського миру, що його уклали між собою найважливіші українські олігархи – донецький клан Рината Ахметова і клан, що утворився зі старої дніпропетровської групи, і до якого належать зять Кучми Віктор Пінчук і голова Трудової України Сергій Тігіпко зі своїми прибічниками.

До цього клану належить і нинішній прем'єр-міністр Анатолій Кінах зі своїм Союзом промисловців і підприємців. Вважається, що пізніше з цього буде зформовано президентську партію. Не виключено, що це угруповання разом з меншими союзниками, а можливо й з соціал-демократами і навіть комуністами утворять у новому парламенті більшість, яка зформує прийнятний для президента Кучми уряд", прогнозує газета.

"За Єду!" - "Концерн "Корито" ...видається перш за все організацією, перед якою поставлено завдання перешкоджати діяльності блоку Віктора Ющенка. Таке фронтове протистояння визначається хоча б тим, що всі відомі до цього часу перешкоди в передвиборній боротьбі було націлено передовсім на табір Ющенка.

Йому не допомогло те, що він певний час виступав майже як людина президента, чи принаймні як політик, для якого настільки важливою була злагода з главою держави, що він навіть дистанціювався від колишньої соратниці Тимошенко і соціалістів через їхню ворожнечу з президентом", пише Франкфуртер Альгемайне.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування