Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сафіуллін про Суркіса та "чесну гру"

Четвер, 7 березня 2002, 11:07
Скандал в українському футболі, який розгорівся в кінці минулого року після виступів президент "Шахтаря" Рината Ахметова, в яких він звинувачував керівника ФФУ Григорія Суркіса у всіх бідах українського футболу потихеньку стих. Проте на зміну йому прийшло протистояння між двома футбольними організаціями - ФФУ, яку очолює Суркіс та ПФЛ, керівником якої є колишній віце-президент "Шахтаря" Равіль Сафіуллін.

І варто відзначити той факт, що замість заяв з високих трибун та виступів через ЗМІ, обидва учасники вдалися до "тихої війни" в стінах кабінетів своїх відомств роздираючи їх навпіл. Що без сумніву негативно впливає на український футбол та на процеси, які в ньому відбуваються. Черговим підводним каменем в стосунках між ФФУ (Суркіс) та ПФЛ (Сафіуллін) стало можливе створення комітету пофесійного футболу.

Газета "Сегодня"

-Равіль Сафович, а навіщо, власне, потрібен комітет президентів при федерації?

- Це - воля виконкому. Там, напевно, бачать в ньому необхідність. А особисто я не уявляю, як він буде працювати.

- Як і інші комітети, очевидно...

- Так повинно бути. Адже клуби представляють різні куточки країни, а щоб робота була ефективною, президенти повинні постійно збиратися, переглядати відеозаписи матчів, обговорювати... Якщо так, на клубні справи у них не залишиться часу.

- Навіщо ж тоді потрібен комітет?

- Питання не до мене.

- Може, таким чином створюється альтернатива ПФЛ?

- Природньо. Це далекоглядні плани.

- А кому належала ініціатива створення Комітету професійного футбола?

- Національній федерації. Поштовхом до цього, як я розумію, послужили події 5 грудня, коли представники окремих клубів зібралися з президентом ФФУ і організували координаційну раду. До речі, наші юристи довели його нелегітимність. Природно, його не визнала і Рада ПФЛ, в яку, між іншим, входять і президенти клубів, і представники ФФУ.

- Всі проти, а Комітет професійного футбола все одно створюється?

- Так виходить.

- Одинадцять клубів - в комітеті, три - ні. Стався розкол. "Чесної гри" не буде?

- Буде. Коли всі зрозуміють, що стимулом повинні бути турнірні перспективи. У нашому футболі багато незрозумілого. Наприклад, у листі керівника новоствореного комітету Віктора Межейко говориться: учасники ради прийшли до висновку, що арбітраж і інспектування матчів чемпіонату України вийшли з-під контролю ФФУ, набула широкого поширення договірна гра. Мовляв, масштабність порушень дозволяє кваліфікувати обставини, що склалися як форс-мажорні. Тобто такі, що взагалі не піддаються людському впливу. А підсумок такий: 1 березня на робочому засіданні арбітрів, де був і президент федерації, роботу суддів кваліфікували як відмінну...

- Нонсенс. Так що, з торішніх скандалів не зроблено ніяких висновків?

- Як бачите...

- Равіль Сафович, все одно не зрозуміло, чому створюється комітет, коли президенти клубів проти?

- Якщо президент ФФУ поставив задачу, її треба вирішувати...
З одного боку - він говорить, що з такою пропозицією до нього звернулися самі президенти клубів. З іншого - керівники команд вирішили включити виконавчого директора ПФЛ Анатолія Попова до складу експертної комісії ФФУ. Цього не зробили. Ось так федерація відреагувала на прохання президентів клубів.

- А все тому, що Попов - фахівець, делегат УЄФА. Григорій Михайлович говорить: давайте впроваджувати наших людей в європейські футбольні структури, - а вдома їм перекривають кисень. Я робив запит. Правильно, співробітник ПФЛ не може бути делегатом. Ми просили про виключення, адже Попову потрібна практика. Але в той же час делегатами не можуть бути ще 10 чоловік, з структур федерації. Але виключений один Попов. Ось вам "чесна" гра.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування