Ющенко на протеїновій дієті

П'ятниця, 8 березня 2002, 18:12
За місяць рейтинг блоку Ющенка збільшився на 5%. Його потенціал – ще стільки ж. Соцпартія та БЮТи практично зняли для себе проблему проходження до парламенту. Водночас спільний проект "Запоріжсталі" та Людмили Кучми стрімко втрачає позиції. А "Єда" пройшла чверть шляху до запланованих 30%. Це – підсумки лютого, передостаннього місяця у передвиборчій кампанії-2002.

 
 
За "Нашу Україну" готові голосувати 23,9% (з 95,2% громадян України – тих, які не просто мають право голосу, але і скористаються ним). Про це свідчить свіже опитування, проведене Центром Разумкова з 28 лютого по 6 березня 2002 року серед 2010 респондентів методом особистого інтерв’ю (похибка вибірки – 2,3%). Вперше в опитуванні використовувалася анкета, де партії та блоки вказані у тій же послідовності, як і у передвиборчому бюлетені.

Місяць тому показник "Нашої України" у такому ж дослідженні дорівнював 18,8%. Збільшення рейтингу керівник Центру Анатолій Гриценко пояснює "походом Ющенка у народ". Поїздка регіонами дала результат, який вилився у конкретні цифри.

Межа, до якої може зростати показник "Нашої України" – це особистий рейтинг екс-прем'єра (зараз – 29,3%). Більше, ніж рівень довіри до самого Ющенка, блок навряд чи набере. Але потенціал для зростання ще є.

Рейтинг Компартії зафіксувався в районі 15-16%. За місяць зростання на 1,5%, але воно перебуває в межах похибки. Водночас Анатолій Гриценко прогнозує збільшення числа прихильників комунізму симоненківського виробництва – за рахунок тих, хто поки ще не визначився.

У есдеків керівник Центру також зафіксував "резерв зростання". Водночас ситуація з партією Медведчука ускладнюється наявністю потужних сусідів на електоральному полі – "Єда", Партія зелених, "Жінки за майбутнє", до яких ще можуть додатися блоки "Демпартія-Демсоюз" і "Команда озимого покоління".

Четвертий у соцопитуванні Центру Разумкова – блок "За єдУ". Збільшення рейтингу з 3,9% до 7% Гриценко пояснює "активною передвиборчою кампанією, яка переповнила підконтрольні ЗМІ", а також подорожами урядовців-відпускників по регіонах. Це крім адмінресурсу.

Ще однією особливістю блоку влади є різниця в особистих рейтингах між першим і другим номерами списку. Останнє березневе опитування показало: у Литвина він складає 4,4%, у Кінаха – 14,3%. Так що ідеологам передвиборчої кампанії "Єди" опоненти блоку влади в майбутньому мають поставити пам'ятник. Або, можливо, таки знайшлися "свої люди у таборі ворога", які підривають його зсередини.

Поки ж ясно, що у "Єди" катастрофічний "недольот" до заявлених 30%. Центр Разумкова дає їм 7%, оприлюднені напередодні підсумки опитування СОЦІСа показали довіру на рівні 4%, Київського міжнародного інституту соціології – 4,7%. Як рятувати ситуацію? Своїми соціологами. У четвер ввечері на ICTV, каналі кучміного зятя, був наведений "рейтинг" Всеукраїнської соціологічної служби. Структура, створена указом президента і очолювана керівником Академії політичних наук (ви чули про таку?) Миколою Михальченком демонструє дуже цікаву картину. Яку можна буде використати як аргумент 1 квітня 2002. Отже, офіційна "непроституйована" соціологія вважає, що за Ющенка проголосують 22%, а "За єду"… 16%.

Однак якщо таке і можливе у реальному житті, то для цього, напевно, по 1% отримають інші пропрезидентські проекти. Поки ж і зелені, і "Жінки" утримуються в "зоні життя" – 5,5% і 4,1% відповідно. Анатолій Гриценко відкат у команди Людмили Кучми пояснює стратегією їх передвиборчої кампанії: "Вони розраховували взяти зразу висоту і потім намагатися її втримати. Поки це не дуже вдається". Запас "зелених" він вважає також не дуже високим і таким, що вимагатиме ривка у останні дні.

На цих шести учасниках виборів список фаворитів закривається. На помежів'ї зони проходження до парламенту з'явилася Вітренко зі своїм блоком освітян та прогресивних соціалістів. Пояснення її зростання просте: "За останні тижні вона не сходить з екранів телебачення". [Здебільшого Пінчука та його партнера Деркача: ICTV, СТБ, "Ера"; також крутить прогресистку й УТ-1.]

На думку Гриценка, якщо Вітренко й надалі з такою ж регулярністю з'являтиметься у телевізорі, то пройде до парламенту. Однак не зрозуміло, чи треба вона Банковій у новій Верховній Раді. Адже поки вони обмежують її функцію кіллерством Ющенка, Тимошенко і Мороза.

Для "Блоку Тимошенко" і Соцпартії проблема проходження до парламенту виглядає майже вирішеною. Однак, вважає Гриценко, щоб відчувати себе спокійно, їм треба набирати не 4%, а 6%. Оскільки допомагати їм точно ніхто не збирається. Збільшити ж вони свій рейтинг можуть за рахунок 12,5% тих, хто поки не визначився.

Як, втім, і всі інші учасники виборів. Крім того, зменшується число тих, хто голосуватиме за аутсайдерів. Серед їх числа Гриценко виокремлює тільки "Команду озимого покоління", яка за появою на телебаченні вже випереджає навіть лідера ПСПУ. Однак поки рейтинг КОПів – 0,5%.

І ще одне спостереження з низьких цифр аутсайдерів – технологія політичних двійників на цих виборах не спрацювала. Принаймні, у соцдослідженнях.



_________________
NB: Про те, як би Фрейд витлумачив вітчизняні політичні скандали, як використовують соціологію, щоб "мочити" Ющенка, чому Кучма соромиться "За ЄдУ", які наслідки матиме тимчасова відпустка Омельченка, читайте в новому політичному проекті П.П.П.



__________________
NB. Про те, як і хто розігрує "російську карту", у кого який адмінресурс, хто може допекти Кисельова, про всі подробиці передвиборчого туру Юлії Тимошенко, про те, як скидали Грача, скільки журналістів йдуть у парламент, під яку музику виходить до виборців Кучма, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування