На покладанні квітів до пам'ятника Шевченку соціалісти вибачалися за Кучму

Субота, 9 березня 2002, 14:24
Керівники України в суботу в Києві вшанували пам'ять видатного українського поета Тараса Шевченка (1814-1861), 188 років від дня народження якого відзначається в цей день.

Біля пам'ятника Кобзареві у парку Шевченка відбулася церемонія покладення квітів, в якій взяли участь глава держави Леонід Кучма, прем'єр-міністр Анатолій Кінах, голова Верховної Ради Іван Плющ, члени Кабінету міністрів, зокрема, міністр внутрішніх справ Юрій Смірнов, закордонних справ Анатолій Зленко, глава СБУ Володимир Радченко, секретар РНБО Євген Марчук, ряд народних депутатів, міський голова Києва Олександр Омельченко.

Церемонія пройшла під "Заповіт" Тараса Шевченка, керівники держави схилили голову перед пам'яттю Кобзаря. Від керівництва країни до пам'ятника покладені 5 кошиків з квітами.

Після того, як президент і члени уряду від'їхали, квіти до пам'ятника Шевченку поклали близько 600 осіб, які знаходилися в цей час біля монумента.

Крім того, після керівників держави квіти поклали представники Соціалістичної партії України. Вони несли в руках лозунг з написом "Пробач нас, Тарасе, за владу Кучми".

У інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна перший секретар Київського міськкому СПУ Валентина Семенюк повідомила, що опозиція в цей день не планує проведення широкомасштабних акцій у місті з урахуванням виборчої кампанії. Більшість представників партії в цей час перебувають в регіонах, зокрема, лідер СПУ Олександр Мороз – в Дніпропетровській області. Усього в рядах представників СПУ було близько 30 осіб.

Квіти поклав також голова акції "Україна без Кучми" Володимир Чемерис. Захід пройшов без інцидентів.

Парк імені Шевченко по периметру був оточений співробітниками міліції. На вході з боку перехрестя вулиць Толстого та Володимирської, а також біля центрального входу з боку університету імені Шевченка стояли "рамки"-металошукачі, через які люди проходили до пам'ятника.

9 березня минулого року у Києві сталися зіткнення між учасниками антипрезидентської акції і правоохоронними органами. Служба безпеки порушила кримінальну справу проти організаторів і активних учасників безладдя і арештувала ряд членів УНА-УНСО. У цей час в СІЗО перебувають 16 обвинувачених у справі.

Інтерфакс-Україна

Повну хроніку подій історичного 9 березня 2001 року читайте тут

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування