За Олександра Омельченко проголосували 63,7% киян. "Фуршет" та "Квадрат" будуть представлені у Київраді

Вівторок, 2 квітня 2002, 14:30
За попередніми даними, переконливу перемогу на виборах київського міського голови отримав діючий мер Києва, лідер виборчого блоку "Єдність" Олександр Омельченко.

Як повідомляє Києвська міська територіальна виборча комісія, за Олександра Омельченка віддали свої голоси 739 тисяч 163 виборця (63,7%) з 1 млн. 160 тисяч 354 чоловік, що взяли участь в голосуванні.

На другому місці - представник Блоку Юлії Тимошенко Григорій Омельченко, за якого проголосували 176 тисяч 893 виборця (15,27%), на третьому - співголова партії "Яблуко" Віктор Чайка, який отримав 35 тисяч 199 голосів (3,04%).

Явка виборців склала 61,62%. Всього до бюлетеню для голосування було внесено 9 осіб, останній кандидат - Олександр Доніч - був знятий з реєстрації за власним бажанням у п'ятницю, 29 березня.

Як повідомив голова Київського тервиборчкому Михайло Терещенко, вибори міського голови Києва і депутатів Київради визнані такими, що відбулися. Масових порушень, які могли б вплинути на результати виборів, не зафіксовано, що, за його словами, підтвердили і офіційні міжнародні спостерігачі.

Проте на окремих ділянках зафіксована низка порушень, про які говориться у поданих до тервиборчкому у заявах, - зокрема, голосування по дві люди в кабіні, заповнення бюлетенів поза виборчою кабіною. Крім того, в одній з комісій на виборчій урні була знайдена надірвана пломба, а на окремих ділянках напроти прізвища останнього вибулого кандидата в мери Доніча не була проставлена відповідна позначка.

В деяких округах вибори депутатів міськради, можливо, можуть бути визнані недійсними, вважає Терещенко. Зокрема, в одному з округів з бюлетенів був викреслений кандидат, який постійно заявляв про намір знятися з реєстрації, проте не подав відповідної заяви.

Терещенко також повідомив, що на сьогоднішній день до тервиборчкому ще не надійшли протоколи з 50-ти дільничих комісій (усього на території Києва їх налічується 938). За його словами, в роботі цих дільничих комісій були проблеми, пов'язані з небажанням членів комісій проводити вибори, оскільки їм не видали обіцяної винагороди. "Яким чином я можу вплинути на членів комісії, якщо вони є представниками партій, на які державним органам заборонено робити вплив?", - підкреслив він.

За попередніми даними, до Київради, зокрема, обрані заступники Київського міського голови Валерій Бідний, Ігор Шовкун, Валерій Кир'ян, начальник управління підприємництва Київської міськадміністрації Віктор Білич, керівник Київської регіональної фундації держмайна Владислав Збуржинській, президент компанії "Енран" Микола Георгієвський, директор мережі супермаркетів "Фуршет" Ігор Баленко, президент компанії "XXI вік" (якій належить мережа магазинів "Квадрат") Лев Парцхаладзе.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування