Тимошенко: підрахунок голосів сфальсифікований

Вівторок, 2 квітня 2002, 14:57
Блок Тимошенко вважає, що результати парламентських виборів-2002 були "безумовно сфальсифіковані", однак завдяки контролю з боку опозиційних сил масштаби були менші, запланованих владою.

Як заявила сама Юлія Тимошенко на прес-конференції у вівторок, найбільша фальсифікація виборів відбулася у регіонах східної України: Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Сумській, Миколаївській, Одеській та Кіровоградській областях.

"Спостерігачі викидалися з дільниць, позбавлялися права бути присутнім під час підрахунку голосів. Акти про порушення кидалися на підлогу у виборчих комісіях і просто топталися ногами з надзвичайною люттю", - зазначила Тимошенко.

Головними донорами фальсифікації Тимошенко назвала "мертві душі", а також "Нашу Україну" і свій блок. За словами Тимошенко, вони мали "маленькі аналітичні штаби майже на кожній дільниці", і, за їх даними, БЮТи мав отримати на виборах 12-15%.

Одним з прикладів очевидної фальсифікації Тимошенко назвала отримані 50% у блока "За єдУ" в тюрмах та СІЗО. "Я думала, що маю там певне лобі, але зірвалося", - жартома сказала вона.

Станом на ранок вівторка БЮТи провів паралельний підрахунок голосів на 23 000 виборчих дільницях (всього в Україні понад 33 000 дільниць). Його результати мають розбіжності з даними ЦВК:

"Наша Україна" – 25,1%
Компартія – 20,11%
За єдУ – 10,24%
Блок Юлії Тимошенко – 9,14%
Соцпартія – 8,62%
СДПУ(О) – 6,12%

Тимошенко також повідомила про намір скооперуватися з "Нашою Україною" та СПУ, зібрати всі протоколи та оприлюднити результати паралельного підрахунку у всіх округах. "Є можливість збільшити показники у демократичних партій, які пройшли до парламенту. Ми можемо претендувати на більший відсоток", - зазначила Тимошенко.

Також блок Тимошенко подав позови про визнання виборів недійсними у 17 виборчих округах, де кандидати блоку мали високі шанси на перемогу. В підсумку Тимошенко планує вийти на фракцію чисельність 30 депутатів (за списком БЮТи до парламенту проходить 21 кандидат в депутати).

Як найбільш кричущий приклад порушень Тимошенко розповідає про те, як у суботу, 30 березня о 23:56 з виборів була знята кандидатура представника БЮТи Валерія Кальченка. У деяких дільницях не встигли навіть проштампувати бюлетені і після їх підрахунку виявилося, що Кальченко набрав 70% і на виборах народного депутата, і на виборах мера Кіровограда.

У цілому ж головним висновком цих виборів Тимошенко назвала те, що "команда, яка перебуває при владі, катастрофічно програла".

Порівняльна таблиця офіційних та альтернативних результатів виборів:

 
 
Читайте також враження Тимошенко від виборів-2002:

Тимошенко: Комплімент можу сказати тільки собі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування