Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Якщо вибори будуть визнані нечесними, це призведе до ізоляції Кучми - "Financial Times"

Вівторок, 2 квітня 2002, 15:09
Київський кореспондент "Financial Times" - газети британських ділових кіл - Том Ворнер у статті "Кучму звинувачують у викраденні виборів", зокрема, пише:

"Опозиційні партії в Україні звинуватили адміністрацію президента Кучми у шахрайстві при підрахунку результатів парламентських виборів. І саме ця суперечка може до певної міри стати визначальною у тому, чи Україна й надалі будуватиме мости із західною Європою , чи стане ізольованим острівцем як північний сусід - Білорусь.

Як пише кореспондент "Financial Times", провідник блоку "Наша Україна" заявив, що доволі вагому частку голосів було відведено від його про-західного право-центристського блоку і приписано блоку "За Єдину Україну" , який очолює керівник президентської адміністрації Володимир Литвин.

"Financial Times" наводить слова Віктора Ющенка: "Ми були готові до якогось так званого "донорського" сценарію, коли голоси дописуватимуться про-президентському блокові, але все це відбулося на значно більшому рівні".

"За даними паралельного підрахунку голосів представників блоку Наша україна, блок пана Ющенка здобув 27% голосів, а блок "За Єдину Україну" - лише 7,7%," повідомляє "Financial Times", подаючи далі офіційні результати, за якими блок "За єдУ" набрав більше 12%, а показники "НУ" виявились хоч і більшими за результати "За єдУ", але аж ніяк не такими, на які сподівались прихильники Віктора Ющенка.

Часопис "Financial Times" зазначає, що суперечливі відсотки і можуть визначити хто саме контролюватиме більшість у новому парламенті. Водночас міжнародні спостерігачі зазначали наявність порушень під час проведення виборів, повідомляє "Financial Times":

"Міжнародні спостерігачі гостро скритикували українські вибори, які, згідно із віце-президентом парламентської асамблеї ради Європи Андреасом Ґросом, були затьмарені явним подвійним голосуванням та надзвичайно великими чергами на виборчих дільницях, у чому проявлялась неповага до виборців.

"Financial Times" пише, що в разі якщо результати українських виборів розглядатимуться міжнародною спільнотою, як нечесні, це у свою чергу надалі ізолюватиме президента Кучму від західних лідерів, які переважно не відвідували Україну з кінця двотисячного року, коли виник скандал, пов'язаний із звинуваченнями президента України у причетності до зникнення журналіста.

Стаття в "Financial Times" закінчується спостереженнями про день голосування: "Опозиційні групи та українські спостерігачі заявляли, що у ході виборів застосовувалось багато методів фальсифікування результатів - від голосування від імени так званих "мертвих душ", померлих осіб, імена яких і надалі вносилися до списків виборців, до організації масових виїздів виборців автобусами до виборчих дільниць в інших місцях, де привезені люди голосували за відкріпними талонами, що дозволяли голосувати не за місцем проживання".

BBC

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...