Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Кучми два варіанти – або стати українським Путіним, або розпочати реформи

Середа, 3 квітня 2002, 18:08
"У передвиборній боротьбі Кучма використав проти Ющенка весь апарат державної влади і контрольовані його прибічниками ЗМІ. Тепер йому доведеться з ним домовлятися", вважає німецька газета Зюддойче Цайтунґ.

"Перший коментар Кучми після виборів дає підстави стверджувати, що він піде саме в цьому напрямку. Тобто, довгостроковою метою України залишається членство в Європейському союзі. Таким чином Кучма вже заперечив усі можливі варіанти коаліції з комуністами, які виступають за союз з Росією. Але як би сильно він не нападав свого часу на Ющенка, перемога "Нашої України" зміцнює його позиції у відносинах з Москвою. Проросійська більшість у парламенті примушувала б його до ще більшого зближення з Москвою", - цитує Зюддойче Цайтунґ "Німецька хвиля".

На думку автора статті, "результати виборів показали, що виборцями не так легко маніпулювати, як це уявляли в апараті Кучми". "Президент України має тепер тільки два варіанти реакції. Або він, за прикладом Путіна, посилюватиме свої намагання контролювати ЗМІ і громадську думку, або ж він знову розпочне курс демократизації, який він кілька років тому сам же й проголосив, а потім припинив. Європейський союз, до членства в якому Кучма прагне привести свою країну, повинен надати йому в цьому допомогу".

Інша газета - Зюдвест Прессе пише про результати виборів так – "авторитарний керівник держави, якого обвинувачують у причетності до вбивства, хоча й має владу, але не має прихильності населення".

"Його плани забезпечити собі можливість балотування на третій президентський строк можуть спричинити рішучий опір у новому парламенті. Для цього опозиційному блоку вистачить сили. Але її не вистачить для самостійної, орієнтованої на Захід політики. Після виборів країна залишається розділеною.

Табір прибічників Москви не лише великий, а й надзвичайно потужний, якщо взяти до уваги старі кадри і впливових бізнесменів. Ющенко відчув це рік тому, перебуваючи на посаді прем'єр-міністра. У майбутньому його також не жалітимуть. Той, хто хоче економічних реформ, прозорості і демократії, наштовхується в Україні на сильний спротив", пише Зюдвест Прессе.
______________________________________________
Читайте інші західні статті на тему виборов в Україні
У Німеччині все знають про українські вибори
Що пишуть на Заході про вибори в Україні, Ющенка та Кучму?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування