Депутати фракції "Нашої України" переходять у фракцію "Єди"?

Четвер, 4 квітня 2002, 12:32
Директор Інституту політики Микола Томенко вважає, що парламентська більшість у новому складі Верховної Ради буде формуватися на основі складних пакетних домовленостей про кандидатури на посаду прем'єра, керівництва Верховної Ради, програмних принципах діяльності уряду, і перших ключових рішеннях її нового складу.

На прес-конференції у четвер у Києві він висловив думку, що найбільш вірогідним принципом формування більшості буде висунення збоку блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка на посаду прем'єра. Тоді блок "Наша Україна" буде йти на поступки у питаннях формування керівництва Верховної Ради, вважає Томенко.

Разом з тим, він припускає, що президент може не погодиться з кандидатурою Ющенка на посаду прем'єра, і, оскільки відповідно до Конституції кандидатуру глави уряду вносить до парламенту саме президент, може виникнути ситуація політичного конфлікту.

В такому разі, відзначив Томенко, можливе активне обговорення питання про висловлення недовіри президенту.

Другим найбільш реальним варіантом формування більшості Томенко бачить ситуацію, коли блок "За єдину Україну" домовляється з фракцією Комуністів і до них приєднується СДПУ(О). Разом з тим, він вважає нереальним формування більшості за принципом об'єднання фракцій навколо питання "за" чи "проти" імпічменту президента.

Томенко також вважає, що блок "Наша Україна" у майбутньому парламенті буде мати щонайбільшу фракцію, до складу якої ввійдуть більше 120 депутатів. Саме стільки депутатів вже дали письмову або усну згоду увійти до цієї фракції, сказав він.

Політолог припускає, що декілька чоловік може перейти в блок "За єдину Україну", але не більше 1-2 чоловік, оскільки на депутатів-бізнесменів вже зараз чиниться тиск.

Томенко не виключає, що блок, можливо, буде співпрацювати з блоком Юлії Тимошенко у парламенті, а також з мажоритарниками-самовисуванцями. Крім того, він не виключає співпрацю блоку з окремими депутатами-комуністами .

Інтерфакс-Україна-вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...