Від Кучми залежить доля України

П'ятниця, 5 квітня 2002, 13:27
Україна висловлює бажання бути присутньою на празькому саміті країн-членів НАТО. Про це у четвер в Києві на "круглому столі", присвяченому 53-ій річниці НАТО, заявив голова Атлантичної ради України Вадим Гречанінов.

Як відомо, саміт Північноатлантичного альянсу проходитиме в Празі з 20 по 22 листопада. Зазвичай на такі заходи запрошують заздалегідь. І оскільки цей захід проходить в безпосередній близькості від кордонів України, було б вкрай дивно, якби української делегації на чолі з президентом там не було. Хоча б в якості гостя.

Для України це настільки принципово, що відповідальні за Атлантичний напрямок вдаються до прямого шантажу. Той же Гречанінов ясно дав зрозуміти – "зараз українська держава знову вирішує проблеми вибору стратегічних відносин: бути з НАТО або залишатися з Росією", повідомляє УНІАН.

Дуже грубо – якщо ви нас не запросите, ми станемо ще ближче до Росії. І крапка.

Проте на Заході все більше експертів-прагматиків розуміють – те, чим Україна так довго шантажувала Захід – зайвою прихильністю до Росії – вже давно трапилося. Україна настільки часто вдавалася до такого трюка і настільки "гнучка" була у своїй зовнішній політиці, постійно примудряючись зберігати рівновагу в позі "в раскоряку", що це вже мало кого хвилює.

Більше того, якщо на Заході ще ніхто прямо не говорить про те, що Кучма – небажана персона, то принаймні, це всі мають на увазі. Якщо ми не помиляємося, останній візит на захід Кучма зробив в січні 2001 року до Німеччини. Відтоді жоден серйозний західний політик його не приймав. Кучма все частіше їздить до Азії і все рідше до Європи.

Ще один неприємний для Кучми сигнал – не так давно Кучма і Кваснєвській збиралися відкривати спільний пам'ятник, так ось, в останню мить польський президент відмовився. Навіть польський друг не хоче бачити Кучму.

Для Кучми прийшла важка година. Не сьогодні-завтра підтвердиться його участь у продажу зброї Іраку, і тоді настануть важкі часи не тільки для Кучми, а для всієї України. Лідер зробить весь народ заручником своїх злочинів. Якщо, звичайно, президент своєчасно не піде у відставку.

Порушення санкцій ООН і США матиме своім наслідком припиненням будь-якої допомоги від всіх міжнародних організацій. Фактично це призведе до політичної і економічної ізоляції.

Від Кучми зараз залежить майбутнє України. В нього залишилося надто мало часу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування