Доля більшості залежить від Ющенка?

П'ятниця, 5 квітня 2002, 18:03
Головне питання на найближчі тижні, а може і місяці для новообраних депутатів - склад і формування більшості. Здається, раніше, Кучма обіцяв, що такій більшості він довірить формування уряду. Потім, правда, поставив умову - спочатку імплементація результатів референдуму, внесення змін до Конституції, а вже потім він дозволить більшості формувати уряд.

Про це швидко забули, тому що, наприклад, функціонери "Нашої України" вже не приховують, що збираються після створення більшості взятися за створення нового уряду. Заради справедливості відзначимо, що у Конституції таке право записано за президентом.

При цьому, думок про те, як і на базі чого буде створена більшість, існує сила-силенна. Ми пішли найпростішим шляхом - опитали лідерів політичних партій і блоків, які отримали представництво у парламенті. Зрозуміло, що багато речей говорилося на диктофон, і є швидше за все декларацією. Але багато у чому стає зрозумілою тенденція.

Ось, що у нас вийшло.

Лідер КПУ Петро Симоненко:

"Очевидно, що сьогодні після виборів утворилися три політичних центри - ліві на чолі з комуністами або практично в особі Комуністичної партії України, так званий центристський блок, куди ввійдуть "За єдУ" і СДПУ(О), і третій правий блок - Ющенка, до якого вже очевидно прилучилися Тимошенко і соціалісти, які постійно знаходяться у стані нерівноваги.

Кримінальний капітал, який характерний для блоку "За єдУ" як представників найбільших економічних угрупувань лівобережної частини України - саме цей кримінальний капітал буде ставити задачу через представництво у Верховній Раді зберегти і примножити позиції, які вже є.

Тому для прийняття тих чи інших рішень вони підуть на союз з тими ж "нашистами". Вони будуть практично постійно в альянсі голосувати зі всіх питань, яких лобіюються найбільшим кримінальним капіталом.

Комуністи готові до співпраці тільки при розв'язанні організаційних питань - ми будемо визначати, що більш вигідно, щоб відстоювати інтереси своїх виборців у Верховній Раді – щодо голів комітетів керівництва ВР - ми будемо це обговорювати, і використовуємо найбільш вигідний варіант.

Тому говорити про якісь тривалі альянси не можна. Комуністи не ввійдуть в альянс з будь-ким для створення більшості. Це виключено.


Лідер Соцпартії Олександр Мороз:

"Сьогодні є два варіанти. Або парламент буде структуруватися на основі необхідності зміни системи влади, то тоді більшість, нехай ситуативна, але могла б сформуватися з нашої фракції, "Батьківщини", комуністів, значної частини депутатів від "Нашої України", у тому числі і частини незалежних депутатів і навіть СДПУ(О).

Якщо буде обрана інша модель - знову зробити парламент інструментом виконавчої влади, тоді більшість буде складатися з "Єди" зі всіма її сателітами, деякими депутатами від "Нашої України", які забули з чим вони йшли на вибори, і соціал-демократів об'єднаних.

Поки гарантувати, який з них більш вірогідний, неможливо.

У першому випадку - СПУ буде брати участь у такій тимчасовій більшості. У другому варіанті, звичайно ж, ми будемо в опозиції".


Керівник виборчого штабу "Нашої України" Петро Порошенко:

"Сьогодні у нас є певні позиції, наприклад, ми не зможемо знаходитися в одній більшості з так званою СДПУ(О), і, безумовно, для нас надзвичайно складно йти на серйозні компроміси з комуністичними силами. Але зараз лідер блоку проводить консультації зі всіма політичними силами про можливу конфігурацію сил у парламенті.

Принцип політики - ніколи не говори ніколи. Сьогодні необхідна стабільна позиція і потрібно шукати розумні компроміси, наприклад, у питанні про керівництво парламенту, склад уряду, регіональної влади.

Блок "НУ" як переможець виборчої кампанії вийшов із зверненням до всіх політичних сил із закликом почати такі переговори.

Правда, очевидно, що колеги з "Єди" сподіваються жорстким адміністративним тиском, політикою батога і пряника затягти інших депутатів у більшість. Але їм цього для створення більшості не вистачить. А я сподіваюся, що наша фракція збільшиться".


Один з лідерів БЮТ Олександр Турчинов:

"Реальна структура парламенту залежить від офіційних результатів, які будуть оприлюднені ЦВК. Якщо ми не встигнемо зупинити фальсифікацій, які продовжуються, то, безумовно, буде пропрезидентська більшість. Зараз, в округах, де перемогли опозиційні сили, починаються судові процеси, щоб визнати вибори недійсними.

Більшість депутатів, що перемогли від влади, просто украли мандати. Поки тенденція така, що Кучма зможе сформувати таку більшість - "За єдУ", соціал-демократи і мажоритарні кандидати. Зараз у них така схема.

Якщо у них не вистачить сил забезпечити це, то перед ними постане питання з ким формувати більшість - з Ющенком чи з комуністами. Я думаю, що такі консультації вже йдуть, і я не виключаю, що такий варіант можливий. Тут багато що буде залежати від принципової позиції Ющенка.

Однак на основі "Нашої України" для формування більшості, якщо ми не зможемо довести факти фальсифікації, просто не вистачить голосів. Я не думаю, що комуністи будуть брати участь у такій коаліції. А трьох політичних сил поки не достатньо".


Один з лідерів СДПУ(О) Леонід Кравчук:

"Ми - за конструктивну роботу зі всіма політичними силами незалежно від їх політичного й ідеологічного спрямування. Тобто коли будуть вирішуватися, наприклад, питання соціального захисту, для нас не має значення, хто їх ініціатор - комуністи, "Наша Україна" чи "Єда" - ми будемо підтримувати це питання. Ми не розрізняємо, як дехто, - якщо це позиція від комуністів, ми апріорі проти. Будемо голосувати навіть за пропозиції "Нашої України". Я, звичайно, не говорю про об'єднання у більшість - я говорю про голосування.

Що стосується того, чи буде фракція СДПУ(О) "золотою акцією", залежить від того, яке буде об'єднання. Якщо припустити, що у більшість об'єднаються "Наша Україна" й "Єда", принаймні, вони про це заявляють - я роблю висновки з їх заяв. То тоді місця СДПУ(О) там не буде, виходячи із заяви самого Ющенка, який сказав, що ніколи не піде на співпрацю з СДПУ(О). Ми не будемо розвалювати їх міцну єдність, тільки тому, що ми хочемо десь бути.

Але реально сьогодні можуть скласти більшість "Єда", "Наша Україна" і СДПУ(О). Більшості не вийде, але близькі до більшості "Наша Україна", блок Тимошенко, блок Морозу і через збіг обставин до них можуть приєднатися комуністи, наприклад для того, щоб поділити портфелі.

Розклад сил у парламенті настільки цікавий, що хтось переваги не має. Але вирішувати питання більшості буде "Наша Україна"".


"Єда"

Дмитро Табачник: "Більшість може бути створена на базі "Нашої України", але зажадає від них зменшення вогню непримирення. Але можливий й інший варіант - більшість, в якій буде мінімізоване представництво "Нашої України".

Степан Гавриш: "Президент може стати центром організації створення парламентської політичної більшості… Було б найкраще, якби президент дійсно став центром організації створення парламентської політичної більшості, він є дійовою сильною політичною фігурою і може виступити тим стрижнем, навколо якого відпадуть амбіції й об'єднаються прагматичні інтереси, національні інтереси.

Формулою, яка може об'єднати наші позиції і спроектувати майбутнє діяльності парламентської більшості, і не тільки парламентської більшості, але і створення нового уряду, повинна і може стати політична угода. У ній повинні бути виписані правила політичної поведінки.

Це єдиний вихід з можливої кризи, яка може виникнути внаслідок парламентської спікеріади, а точніше - боротьби за парламентську, і не тільки парламентську владу.

Основою більшості повинні стати блоки "Наша Україна" і "За єдину Україну!", які є спорідненими ідеологічними і політичними командами, які не мають суперечливих позицій і мають єдину політичну і ідеологічну платформу.

"Наша Україна" і "За єдину Україну" - це два досить серйозних, фундаментальних політичних суб'єкта, які зобов'язані і приречені на цей діалог".

Екс-спікер Іван Плющ: "Більшість буде сформована на базі блоків "Наша Україна", "За єдину Україну!", а також СДПУ(О). При цьому політичною силою, яка буде формувати парламентську більшість є блок "Наша Україна". Хоче хтось або не хоче це визнавати.

"Наша Україна" має багато спільного з блоком "За єдину Україну!" Буде гріх, якщо ці два блоки не знайдуть взаємопорозуміння. Якщо таке взаємопорозуміння буде знайдене, це буде великий успіх для України, для того, щоб був дієвий, працюючий і ефективний парламент. Їм нічого ділити за винятком окремих суб'єктів.

У цю більшість ввійде і СДПУ(О), оскільки у неї є позиції, на яких вона зможе співпрацювати з цими двома силами".

Й останні новини - швидше за все єдиної фракції "Єди" не буде. Зараз лідери цієї фракції всерйоз розглядають можливість розподілу на дрібніші, але "скованниє одной цєлью". Це, по-перше, наростить адміністративний ресурс "єдунів" як то - кабінети, машини, секретарки, телефони.

По-друге, це розширить вербальні можливості пропрезидентських сил - з однією і тією ж ідеєю отримають можливість виступити лідери всіх "єдиних" фракцій.

По-третє, це створить можливість для маневру - наприклад у випадку, коли з'явиться необхідність оголосити на сесії перерву при обговоренні спірного питання. Знову ж, що важливо, - перевага у раді керівників фракцій і груп. Більше "своїх" потрапить в українську делегацію ПАРЄ і будуть відстоювати там "правильні" інтереси. На зустрічах з представниками Заходу у Києві опозиція буде знов становити явну меншість.

Ще одна новина, неприємна. До Кучми в Крим останнім часом прямують справжні зграї новообраних депутатів. Серед запрошених виявилося як мінімум 11 обранців від "Нашої України". Говорять, що президент запрошував і Ющенка. Тільки той не погодився. Відпочиває на дачі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування