The Economist: Ющенко – головний опозиціонер. Він і далі буде під вогнем Кучми

П'ятниця, 5 квітня 2002, 19:13
Британський журнал "Економіст" зазначає, що загальні вибори в Україні вселяють надію, але водночас попереджають про небезпеку для України і її сусідів. У порівнянні з колишніми радянськими стандартами, результати виборів можна вважати помірковано втішними.

"Корумповані провладні сили, з маніпуляціями і підтасовками голосів, здобули більшість місць у парламенті, однак не змогли дістати переважної більшості. До парламенту пройшли опозиційні партії. Вбито лише одного кандидата. Комуністи отримали менше голосів". "Економіст" пише, що новий парламент може бути більш працездатним і спокійним, ніж попередній. А президенту буде важче на свій лад керувати 50 мільйонами громадян.

"Президентський табір безсоромно використовував владу, щоб дістати голоси у в'язницях, збройних силах, громадському секторі і на державних підприємствах. Опозиційні кандидати опинилися перед погрозами і фальсифікацією, їм було важче дістати ефір на державному телебаченні", - цитує журнал "Економіст" українська служба Бі-Бі-Сі.

Зараз питання полягає у тому, що пан Кучма та його друзі робитимуть зі своєю перемогою. Головний опозиційний лідер Віктор Ющенко, колишній прем'єр-міністр, який подобається на Заході, поки що утримується від прямої конфронтації з президентом.

"Економіст" вважає, що Кучма може знову завоювати його на свій бік, або відволікти від його команди, надавши йому гарне місце в уряді. Однак коли Ющенко був прем'єр-міністром, Кучма ревниво підривав його авторитет і врешті решт позбувся його, зазначає часопис.

Інший опозиційний лідер - колишній енергетичний магнат Юлія Тимошенко увійшла до парламенту, але, на думку, "Економіста", матиме незначний вплив.

"Економіст" пише, що все це важливо для нинішніх і майбутніх членів ЄС, які вважають Україну погано-керованим і ненадійним сусідом. Україна досі, здається, не знає, чи хоче вона йти західним шляхом, чи принаймні одною ногою залишатися в радянському минулому.

"Економіст" пише, що, незважаючи на скандали, пов'язані з вбивством журналіста і продажем зброї, репутація Кучми виживає: "Кажуть, що Кучма переконаний: скандали - це частина намагань Заходу позбутися його. А пропрезидентська преса наполягає, що план Бжезинського, накреслений буцім-то колишнім шефом американської ради національної безпеки, спрямований на те, щоб ввести Україну до сфери впливу Заходу, поставивши президента Ющенка".

"Економіст" пише, що Ющенко грає у довгу гру. Незважаючи на весь бруд, який на нього виливають, він залишається найбільш популярним в Україні політиком і найкращим шансом для України на зміни у 2004 році.

Тижневик зазначає, що Кучмі і його команді доведеться ще більше постаратися, аби вибити його з наступних президентських виборів. Але незважаючи на ці розкладки нагорі, пересічні українці - у відчаї через складність соціально-економічної ситуації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування