Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кіровоград мітингує проти "перемоги" Антоньєвої і зняття Кальченка

П'ятниця, 5 квітня 2002, 21:25
Кілька тисяч осіб взяли участь у мітингу в п'ятницю у Кіровограді, організованому кандидатами в народні депутати, що програли на виборах до парламенту. Учасники мітингу закликали визнати вибори у виборчому окрузі #99 недійсними.

Організатором мітингу виступив штаб Блоку Юлії Тимошенко, кандидат від якого Валерій Кальченко був знятий з реєстрації як претендент і в народні депутати, і на посаду мера ще до виборів. У акції брали участь представники партії "Яблуко", блоку "Наша Україна", інших партій та кандидатів.

Приводом для проведення мітингу стало рішення міськвиборчкому визнати недійсними вибори міського голови.

У четвер, 4 квітня, Кіровоградський міськвиборчком визнав недійсними вибори міського голови, встановивши істотні порушення в ході голосування. Серед них - заповнення бюлетенів не в кабінках для голосування, голосування в кабінках відразу кількох виборців, видача бюлетенів без пред'явлення документів, що засвідчують особу, неможливість великої частини виборців проголосувати внаслідок пізнього відкриття виборчих дільниць.

У свою чергу кандидат на посаду мера Кіровограда Михайло Цимбаревич, який лідирував згідно з даними попереднього підрахунку, звернувся в п'ятницю до апеляційного суду міста зі скаргою на дії міськвиборчкому і попросив визнати їх неправомірними.

Як повідомили у виборчому штабі Цимбаревича, він вважає неістотним ті порушення, на підставі яких вибори були визнані недійсними.

У той же час, в п'ятницю на прес-конференції у Києві керівники Комітету виборців України заявили, що в 99 окрузі були зафіксовані порушення, які можуть істотно вплинути на результати виборів. Серед них: зняття в останній момент з реєстрації Кальченка, невчасне відкриття дільниць, численне голосування за відкріпними талонами, бездіяльність членів окружкому.

Як повідомлялося, переможцем виборів у 99 виборчому окрузі стала чинний депутат Ганна Антоньєва (блок "ДемПУ - Демсоюз"), яка набрала 16,94% голосів.

За кілька днів до виборів штаб блоку "Наша Україна" поширив заяву, в якій повідомлялося, що в Кіровограді знайдено 17 тисяч "лівих" бюлетенів. Як повідомив політкоординатор блоку Романа Безсмертний, місцевому штабу була підкинута записка, в якій сказано, що додаткові бюлетені надруковані для кандидата в народні депутати Антоньєвої.

У той же час до Центрвиборчкому надійшла інформація, що в Кіровограді виявлено 70 розкритих упаковок з виборчими бюлетенями для голосування. ЦВК ухвалила рішення надрукувати для округу №99 нові бюлетені.

***

Також в п'ятницю в Дружковці (Донецька область) пройшов мітинг, організований кандидатами в депутати за 51-им виборчим округом, які вважають незаконними вибори в Дружковці та Костянтинівці.

Серед кандидатів, зокрема, представник Компартії України, чинний депутат Костянтин Охріменко, самовисуванець Олег Солодун, представник "Батьківщини" Ірина Тимченко, кандидат від блоку "Наша Україна" Володимир Гриньов, а також ряд кандидатів в обласну і міську раду.

У прийнятій резолюції близько двох тисяч мітингуючих зажадали визнати вибори в окрузі недійсними через ряд серйозних порушень. Так, виступаючі на мітингу відзначали побиття на дільницях спостерігачів і членів комісії "бандитуючими молодчиками", масове вкидання бюлетенів у виборчі скриньки.

У окрузі 51 переміг Микола Комар, глава Костянтинівської райадміністрації, член Партії регіонів, висунений блоком "За єдину Україну!".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування