Україна робить два кроки вперед, крок назад

Понеділок, 8 квітня 2002, 14:04
Треті парламентські вибори в Україні мають шість важливий результатів.

Перше. Комуністична партія України не отримала найбільшу кількість голосів, і відтепер більше не матиме в своєму розпорядженні найбільшу фракцію в щойнообраній Верховній Раді. Фракція КПУ складатиметеся з 66 осіб, і це майже вдвічі менше фракції з 115 осіб, яка брала участь в роботі парламенту, що завершив свою діяльність минулого тижня. Це навіть менше 80 осіб, які були у комуністів у Верховній Раді 1994-1998 рр. КПУ розгубила протестні голоси на користь блоків Юлії Тимошенко та Наталії Вітренко. Населення України, що зменшилося на 4 млн. осіб у порівнянні з переписом 1989 року, також позначилося на основній електоральній базі комуністів - пенсіонерах. В результаті, щойнообраний парламент - найменш лівий з усіх, що йому передували. Деяких виборців привабили два комуністичних "клони" - КПУ (О), що фінансується олігархами, та радикальні розкольники з КПРС, які разом отримали 1,81%. Блок Наталії Вітренко, що зібрав 3,22%, також забрав голоси у КПУ.

Друге. Результати виборів показали, чому влада вважала за краще зберегти змішану пропорційно-мажоритарну систему в співвідношенні 50:50. Ідеологічно налаштовані праві та ліві партії віддають перевагу пропорційній системі, завдяки якій вони можуть заробити бали. Ідеологічно аморфні центристи, олігархічні пропрезидентські партії віддають перевагу мажоритарній системі, за якої обираються їхні "незалежні". "Наша Україна" і КПУ отримали 70 та 59 місць за пропорційними списками, та 42 і 7 місць - по мажоритарних округах відповідно. У той же час в "За ЄдУ" співвідношення - 36 і 66 місць. Більш того, очевидно, що на 93 "незалежних" буде вчинятися великий тиск, аби вони приєдналися до "За ЄдУ".

Виключення з цього правила складає лише СДПУ(О), єдина олігархічна партія, здатна виступати самостійно і навіть відстоювати певну ідеологію. Але, незважаючи на величезні фінансові ресурси СДПУ(О) та контроль над телеканалами 1+1 та "Інтер", партії вдалося заохотити лише на 2% більше голосів в порівнянні виборами 1998 року. Сумнівні успіхи СДПУ(О) погано позначаться на шансах лідера партії Віктора Медведчука в президентській кампанії 2004 року. Аналогічним чином, блок "ДемПУ-Демсоюз", що підтримується багатим олігархом Олександром Волковим, зміг набрати лише 0,88%. В Україні фінансові ресурси не обов'язково перетворюються на політичну владу.

Третє. Результати виборів показують зростання політичної і громадянської свідомості українців. Анатолій Гриценко, президент українського Центра економічного і політичного аналізу ім. Разумкова, нещодавно написав: "Влада думає, що ми всі ідіоти". Цілком зрозуміло, що вони абсолютно неправі. Клоновані та фальшиві олігархічні та створені за підтримки президента партії - такі як "Жінки за майбутнє" (2,11%), КОП (2,01%), Зелені (1,3%) і "Рух за єдність" (0,16%) - зазнали поразки, і, можливо, їм довелося виступити "донорами" "За ЄдУ", віддавши цьому блоку частину своїх голосів.

Можливо також, що частина голосів була вкрадена і у "Нашої України" та віддана "За ЄдУ", оскільки результат "Нашої України" приблизно на 6,5% нижче персональних рейтингів популярності Ющенка. "Наша Україна" стверджує, що справжній результат блоку становить 27%, що на 3,5% вище офіційної цифри.

У той же час, збільшилося розчарування в політичних процесах Україні, а явка виборців на вибори виявилася нижчою, ніж в 1998 році, що погано позначилося на показниках "За ЄдУ" і КПУ. Розчарування буде зростати, якщо у громадськості складеться враження, що велика кількість депутатів від "За ЄдУ" заробили свої місця в парламенті через нечесні вибори. Окрім всього цього, вибори показали, що українці схильні голосувати швидше за особистостей (наприклад, за Ющенка, Тимошенко або голову СПУ Олександра Мороза), ніж за партії та ідеології.

ПЗУ, єдина з трьох олігархічних партій парламенту, що йде, провалилася на виборах. Незважаючи на продуману кампанію, в рамках якої були створені, ймовірно, найкращі плакати та біг-борди, Зеленим так і не вдалося переконати електорат в своєму іміджі екологічної партії, оскільки виборці знають, що партія не висунула жодного законопроекту в Верховній Раді 1998-2002.

Четверте. "Партія влади" Леоніда Кучми, "За Єдину Україну" збільшила свою популярність з 4% до 10-11%. Це не можна розцінювати як перемогу, враховуючи той факт, що адміністративний ресурс, фальсифікація виборів та підтасовування результатів працювали на користь блоку. Слабкі результати "За ЄдУ" за пропорційною системою були урівноважені високими показниками в мажоритарних округах, де спостерігалася найбільша кількість порушень. Крім "пожертвуваннь" з боку олігархічних партій та украдених голосів "Нашої України", в результат "За ЄдУ" свій внесок зробило голосування в закритих установах (лікарнях, психіатричних лікарнях, військових частинах).

П'яте. Результати виборів підтвердили регіональний розподіл України. Україномовна Західна та Центральна Україна, де найбільший рівень громадянської активності та свідомості, масово голосували за "Нашу Україну", Блок Юлії Тимошенко та СПУ. "Наша Україна" в деяких районах Галичини отримала до 60%-75% - в порівнянні 5-10% в Східній Україні.

Західна і Центральна Україна підтвердили свою репутацію бастіону на шляху комунізму або радянофільского режиму, на кшталт того, який зараз має місце в Молдові або Білорусі. Крім того, ці регіони показали, що вони проти типового для СНД авторитарного президентського ладу, якому віддають перевагу олігархи.

Два російські націоналістичні блоки отримали в загальнонаціональному голосуванні лише 1,16%, що відображає непопулярність їх поглядів в Україні.

Кучма продовжує говорити про імплементацію результатів невдалого референдуму, що мав місце в квітні 2000 року. Це може привести до того, що Україна перетвориться на президентську республіку зі слабким парламентом, але для цього в нього немає ані парламентської більшості, ані необхідних за Конституцією двох третин парламенту. Опитування, яке провів центр Разумкова в березні, показало, що серед партій, які перемогли на виборах, тільки "За ЄдУ" підтримує ідею імплементацію результатів референдуму.

Прем'єр-міністр Анатолій Кінах упевнений, що новообраний парламент не зможе імплементувати референдум.

"Партія влади" вимушена спиратися на Донецьку та Луганську області, де вона при наскрізних обвинуваченнях в фальсифікації виграла в 19 з 22 мажоритарних округів і в 7 з 11 відповідно. Найбільша кількість порушень, зафіксованих спостерігачами ОБСЄ, мали місце якраз на Донбасі, регіоні, який шановане щотижневе видання "Дзеркало Тижня" назвало "міні-Білоруссю" та "анклавом тоталітаризму" в Україні.

Тактика "За ЄдУ" на Донбасі негативно позначилася як на результатах КПУ, так і на результатах "Нашої України" в цьому регіоні.

Шосте. У найближчі декілька місяців парламент заклякне на двох проблемах. Вибрати нове парламентське керівництво буде непросто, оскільки ці посади грають ключову роль у встановленні порядку денного парламенту та є стартовим майданчиком для подальшої політичної кар'єри. КПУ, СПУ і блок Юлії Тимошенко вже підтримали заклики до нового парламенту ініціювати процедуру імпічменту щодо президента Кучми. Чи буде цей почин успішним залежить від позиції "Нашої України", в якій присутнє і радикальне антикучмівське крило, і ті, хто схильний співпрацювати з деяких питань із "За ЄдУ", але не з СДПУ(О).

Тарас Кузьо працює в Центрі російських і східноєвропейських досліджень, Університет Торонто.


__________________
NB. Про харківське побоїще під час виборів, про те, хто ж став мером у Черкасах і Кіровограді, про шоу єдунів на Буковині, про те, як на Львівщині можна виграти вибори, про депутата/недепутата Грача, про останню волю Василя Куйбіди- про все це читайте у розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування