ЦВК ВИЗНАВ НЕДІЙСНИМИ ВИБОРИ В ОКРУЗІ ЗВАРИЧА

Вівторок, 9 квітня 2002, 19:01
Центрвиборчком України визнав недійсними вибори в 90-му одномандатному окрузі Івано-Франківської області.

Таке рішення було ухвалене на засіданні ЦВК у вівторок після розгляду скарги громадянина Богдана Кондюка, який просив визнати вибори в цьому окрузі недійсними.

Член ЦВКа Ярослав Давидович нагадав, що 30 березня 2002 року окружна виборча комісія 90-го округу прийняла постанову, якою зняла з реєстрації кандидатом в народні депутата Миколу Шкрібляка в зв'язку з його смертю. Заяву про зняття з реєстрації в 90-му окрузі подали ще кілька кандидатів, які балотуються в окрузі.

За словами Давидовича, ця ухвала не була доведена до дільничих виборчих комісій, що привело до того, що у виборчому бюлетені не було відповідної відмітки ("вибув") напроти прізвищ кандидатів, які вибули.

Крім того, на багатьох виборчих дільницях інформація про зняття цих кандидатів з реєстрації надійшла в день виборів вже після початку голосування. У зв'язку з цим, зазначив Давидович, неможливо достовірно встановити результати голосування в окрузі.

Він нагадав, що згідно із законодавством, ЦВК може визнати вибори недійсними у випадку, якщо в 25% дільничних комісій неможливо встановити достовірність результатів виборів.

Визнавши вибори в 90-му окрузі недійсними, ЦВК відмінив ухвалу про реєстрацію народним депутатом переможця Романа Зварича (член Народного Руху України).

На виборах 31 березня Зварич набрав 60,9% голосів. Найближчий його суперник - директор виробничо-комерційного підприємства "ТІМ" (м.Надвірна) Ігор Тимчук - 9,96%.

Як повідомлялося, на заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації, кандидата в депутати від Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) в 90-му окрузі Шкрібляка невідомі напали увечері 29 березня в під'їзді його власного будинку. В нього стріляли з автоматичної зброї. Шкрібляк отримав численні вогнепальні поранення життєво важливих органів, на місці злочину було знайдено близько двох десятків гільз. Президент України Леонід Кучма доручив міністру внутрішніх справ Юрію Смирнову, Генеральному прокурору Михайлу Потебеньку і главі СБУ Володимиру Радченку вжити невідкладних заходів для розслідування і розкриття цього вбивства.

Основним суперником Шкрібляка на парламентських виборах в 90-му окрузі був Роман Зварич, який балотувався за підтримки блоку "Наша Україна". Роман Зварич, за словами його дружини Світлани, вранці 30 березня звернувся до Центрвиборчкому з проханням перенести вибори в Наддвірнянському окрузі.

Пізніше координатор штабу блоку "Наша Україна" Роман Безсмертний заявив, що зрив виборів у цьому окрузі "готувався наперед" і повідомив про наявність в нього актів, в яких вказано, що окремі виборчі дільниці в цьому окрузі 30 березня увечері не отримали бюлетенів для голосування.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування