АУБ - проти дій податкової адміністарції

Четвер, 2 травня 2002, 14:32
Дії ДПАУ збільшують оподаткування комерційних банків

Асоціація українських банків (АУБ) висловила протест проти розпорядження Державної податкової адміністрації України (ДПАУ), згідно з яким внески комерційних банків у Фонд гарантування внесків фізичних осіб не включаються у витрати банків, тому підлягають оподаткуванню.

За словами віце-президента АУБ Антоніни Паламарчук, податкові служби, посилаючись на згадану постанову, вже проводять відповідні перевірки в окремих банках. Податкові органи, підкреслила вона, фактично діють всупереч указу президента, яким було створено Фонд гарантування внесків фізичних осіб. На сьогодні банки спрямували до цього Фонду близько 70 млн. грн. У випадку відмови ДПАУ відкликати відповідну інструкцію, асоціація має намір надіслати звернення до президента Леоніда Кучми з цього питання.

В інтерв'ю "Контексту" експерт АУБ Ірина Самойлова зазначила, що Фонд гарантування внесків фізосіб було створено на початку 1999 року указом президента № 556/98 від 10 вересня 1998 року "Про заходи із захисту прав фізичних осіб - вкладників комерційних банків України".

Документ передбачав два джерела фінансування Фонду: одноразовий внесок Нацбанку України від імені держави у розмірі 20 млн. грн., а також вступні та постійні внески комерційних банків Згідно з пунктом 4 указу, внесків банків відносяться до валових витрат та не оподатковуються. 16 квітня 1999 року Державна податкова адміністрація листом №2914/5/22-3116 на адресу Нацбанку підтвердила безподатковий статус цих внесків.

У березні цього року з'явилося розпорядження ДПАУ обласним податкових управлінням, згідно з яким відрахування комбанків до Фонду гарантування внесків не визнаються витратами, у зв'язку з чим мають оподатковуватися податком на прибуток. Як повідомила експерт АУБ, "вже є прецеденти податкових перевірок банків, причому не поодинокі".

"Природньо, сьогодні (коли відрахування до Фонду гарантування внесків фізосіб мають оподатковуватись на грунті згаданої постанови ДПАУ - прим.ред.) буде виявлена істотна податкова недостача з усіма випливаючими звідси штрафами й санкціями", - додала експерт.

В цілому, резюмувала пані Самойлова, "банки є заручниками суперечливих рішень органів влади". Раніше вони виконали "завдання" держави, справно відраховуючи внески до Фонду гарантування внесків фізосіб. Так, Фонд зробив виплати вкладникам банків "Слов'янський" та "Україна", чим відіграв значну роль в пом'якшенні ситуації з цими банками. Відтепер комбанки можуть достатньо серйозно постраждати. Таким чином, "податкова підриває довіру суб'єктів економічної діяльності до рішень органів державної влади", підсумувала експерт АУБ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News