Навіть на Балканах ставлення до вільної преси краще, ніж в Україні – Репортери без кордонів

П'ятниця, 3 травня 2002, 15:06
На думку правозахисників, навіть у балканських країнах, де нещодавно при владі перебували репресивні режими, нині ставлення до вільної преси є значно кращим, ніж в Україні.

Незважаючи на критику та заклики, що лунають із боку міжнародних структур на адресу України, ситуація зі свободою слова в країні досі так і не покращала, заявила співробітниця міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів" Ненсі Айзенсон.

"Ми сильно стурбовані тим, в якому становищі опинилися українські ЗМІ, - зауважила Айзенсон. Вона нагадала, що за останній час в Україні було вбито два журналісти і щонайменше двадцять представників преси стали жертвами нападів." Як зазначають представники організації "Репортери без кордонів", на незалежні засоби масової інформації в Україні постійно чиниться сильний тиск із боку владних структур, що можна було помітити і під час останньої виборчої кампанії.

Крім того, незалежна преса перебуває в дуже складному економічному становищі, журналісти дедалі частіше вдаються до самоцензури. На думку Ненсі Айзенсон, в Європі подібна ситуація, коли журналісти постійно змушені ризикувати життям, спостерігається крім України лише в Росії та Білорусі, в Іспанії, де журналістами загрожує екстремістська організація ЕТА, та в Північній Ірландії, де досі так і не вдалося остаточно подолати конфлікт між протестантами та католиками.

Навіть у балканських країнах таких, як Албанія, Сербія, Македонія, становище засобів масової інформації помітно покращило в порівнянні з Україною. "Там, принаймні, не вбивають журналів", - наголосила Ненсі Айзенсон. На думку правозахисників, українські журналісти можуть самі покращити своє становище, якщо продемонструють більшу єдність, підтримуватимуть одне одного, шукатимуть альтернативні шляхи для оприлюднення критичних матеріалів.

"Поодинокі ж протести окремих працівників преси не можуть бути ефективними", - вважає співробітник правозахисної організації "Репортери без кордонів" Ненсі Айзенсон. Вона переконана, що розвитку вільної преси міг би сприяти також більш широкий обмін між українськими та західними журналістами, оскільки про події в Україні тоді більше знатимуть за її межами.

Радіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...