На "ЄдУ" "наїжджають" через її передбачуване місце в сесійній залі

Вівторок, 7 травня 2002, 16:09
Політичні партії і блоки, що пройшли в Верховну Раду на березневих виборах, домовилися до 14 травня, на яке намічене відкриття 1-ї сесії парламенту 4-го скликання, сформувати свої фракції.

Як повідомив керівник підготовчої депутатської групи Адам Мартинюк, домовленість про це була досягнута у вівторок в ході зустрічі з керівниками і представниками політичних сил.

Згідно з попередніми заявами депутатів про входження в ту або іншу фракцію, загальна їх чисельність становить 458 чоловік, відзначив Мартинюк на прес-конференції після зустрічі. "Очевидно, що є двійники", - сказав він, коментуючи цю цифру, маючи на увазі, що до нового складу парламенту обрані 447 депутатів.

За словами Мартинюка, попередні списки членів фракцій вже подали Соціалістична партія і Комуністична партія.

Керівник підготовчої групи також нагадав, що згідно з регламентом Верховної Ради, керівництво парламенту, голова Верховної Ради і двоє його заступників не можуть бути вибрані у випадку, якщо в парламенті не створені фракції. Відповідно до регламенту, за його словами, якщо фракції не будуть створені до цього моменту, необхідно буде оголошувати перерву на 2 робочих дні з тим, щоб в цей термін депутатські об'єднання все-таки були сформовані.

Він також підкреслив, що перший сесійний день покаже, що кількість заявлених членів фракцій буде дещо відрізнятися від їх реальної кількості.

Разом з тим Мартинюк підкреслив, що в ході зустрічі не досягнута домовленість про мінімальну чисельність фракцій. Учасники зустрічі рекомендували підготовчій групі ще раз повернуться до розгляду цього питання, оскільки деякі сили наполягають на тому, щоб мінімальна кількість членів фракції становила 14 депутатів.

Керівник підготовчої групи нагадав, що на засіданні підготовчої групи було прийняте рішення про те, що в склад фракції повинні входити мінімум 19 депутатів. Мартинюк підкреслив, що існує побоювання "у деяких керівників фракцій", що все буде зроблене для того, щоб зменшити кількість окремих фракцій до 18 членів і таким чином розформувати фракцію. Це свідчить, на думку депутата, про те, що "фракції, які заявляють про велику кількість своїх членів, не упевнені в тому, що їх монолітність буде збережена".

Крім того, за словами Мартинюка, "існує нюанс" в питанні про пропорційність розділу комітетів, оскільки "кожна з політичних груп відстоює свої інтереси".

Мартинюк також повідомив, що не досягнута домовленість про розташування депутатських фракцій в залі. "У основному наїзд робиться на фракцію "За єдину Україну!, "деяким фракціям не подобається, як вона розміщена в залі", - відзначив він.

Фракції політичних сил, що пройшли в парламент, будуть розсаджені в залі традиційно, вважає Мартинюк. Він нагадав, що раніше на засіданні підготовчої групи була досягнута домовленість про те, що члени тимчасової президії парламенту з представників 6-ти партій і блоків, що пройшли в парламент, будуть вести сесію в алфавітному порядку.

Разом з тим, за словами Мартинюка, на зустрічі у вівторок було прийняте рішення надати тимчасовій президії право самостійно ухвалювати рішення про те, в якому порядку представники тієї або іншої політичної сили будуть проводити засідання.

Як повідомлялося, згідно з уточненими попередніми даними, блок "За єдину Україну!" залишив за собою 165 депутатських місць, блок "Наша Україна" резервує за собою 120 місць, Компартія - 66, СДПУ(О) - 37, Блок Юлії Тимошенко - 26, Соцпартія - 24 (в загальній кількості виходить - 438 місць - ІФ).

Депутатська підгрупа з питань забезпечення умов діяльності парламенту пропонує затвердити схему розміщення майбутніх фракцій в сесійному залі. У відповідності зі схемою, якщо дивитися з президії, - праворуч розміщується фракція "Нашої України", в центрі - фракції "Єдиної України" і СДПУ(О), зліва - позафракційні депутати і фракції БЮТ, СПУ і КПУ.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування