Вирок російському партнеру Тимошенко - замовлення Кучми і Азарова?

Середа, 8 травня 2002, 14:41
Народний депутат України Юлія Тимошенко вважає, що справа колишнього головного фінансиста Міністерства оборони Росії генерала-полковника Георгія Олійника є "замовленням української влади".

"Олійник просто заручник колись роздутої справи", - сказала Тимошенко в середу у Києві в інтерв'ю журналістам, коментуючи вирок московського гарнізонного суду, що засудив Олійника до трьох років позбавлення волі.

За словами Тимошенко, в ході процесу "стало зрозуміло, що жодних порушень закону немає" і довелося судити Олійника "хоч за щось". "Що цікаво, скільки було розмов про корупцію, про якісь жахливі речі, а засудили його за те, що він просто не так підписав платіжку. Він повинен був в карбованцях її підписати, а підписав у валюті", - сказала Тимошенко.

Це рішення, на її думку, є свідченням того, що "взагалі жодних злочинів і жодних зловживань там не було, а були банальні репресії з боку вищих посадових осіб України, направлені на знищення корпорації "Єдині енергетичні системи України". Тимошенко заявляє, що знищення ЄЕСУ було вигідне "особисто президенту України Леоніду Кучмі та главі Державної податкової адміністрації Миколі Азарову".

Тимошенко вважає, що співпраця Міноборони РФ і корпорації ЄЕСУ "мала серйозний позитив". "Про це говорили всі генерали Міноборони та Міністерства фінансів Росії", - сказала вона. Однак "всупереч бажанню Кучми і Азарова", заявила Тимошенко, "справа Олійника" не змогла їй зашкодити, оскільки "на адресу ЄЕСУ немає жодних обвинувачень - він просто невірно виписав платіжку і за це отримав три роки".

Як повідомлялося, Олійник був притягнутий до карної відповідальності за те, що в 1996-1997 роках він підписав декілька платіжних доручень про перерахування до України $450 млн. У ході судового слідства ці платіжні доручення були визнані підробними. Гроші з рахунків Міноборони РФ були переказані на рахунки фірми "Юнайтед Енерджі Інтернешнл ЛТД", засновником якої була очолювана в той період Тимошенко компанія ЄЕСУ. Слідство стверджувало, що Олійник, не погодив перерахування грошей з Центробанком і порушив валютне законодавство.

29 квітня цього року Московський гарнізонний військовий суд засудив Олійника до трьох років позбавлення волі, визнавши його винним в перевищенні посадових повноважень при перерахуванні в Україну $450 млн.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування