Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Низка агентських обмінних пунктів столиці закриті

Середа, 8 травня 2002, 17:35
Курс долару, вірогідно, не зміниться

Низка агентських обмінних пунктів Києва з раннього ранку 7 травня були зачинені. Офіційною оголошеною причиною стала "відсутність готівкових грошей". У деяких пунктах заявили також, що очікуються "керівні вказівки".

Незалежні експерти вважають, що таке масове явище не може пояснюватися виключно відсутністю валюти. Можливо, столичні "обмінники" завмерли в очікуванні деякого зниження курсу долару, пов’язаного з погіршенням кон’юнктури на ринках США.

Так, рівень безробіття у Сполучених Штатах виріс у квітні до 6%, що є найвищим показником із 1994 року. Ця обставина дуже непокоїть західних аналітиків, які очікували набагато нижчих показників. Згадана інформація міністерства праці США одразу позначилися на фондових ринках: середній промисловий індекс Dow Jones знизився на 85,24 пункти - до позначки 10006,63, а індекс S&P 500 знизився на 11,13 пункти - до 1073,17. На 31,59 пункти (до 1613,23) знизився індекс Nasdaq.

На біржі Нью-Йорка акції майже усіх секторів економіки продаються погано. Низькі економічні показники негайно відбилися на курсі долара по відношенню до євро. Американська валюта впала по відношенню до європейської до найнижчої за останні півроку позначки – 1 євро коштує зараз $0,917. Окрім того, долар відчуває сильний тиск бюджетного дефіциту у США.

Але, навіть незважаючи на деяке погіршення економічних показників США та знервованість на світових фінансових ринках, курс долару навряд чи значно знизиться, вважають незалежні експерти. Вони мотивують це твердження тим, що, по-перше, курс долару в Україні в умовах жорстких адміністративних обмежень визначається швидше позицією НБУ, ніж реальним ринковим попитом та пропозицією.

А НБУ під впливом великих експортерів не схильний до збільшення курсу гривні. "По-друге, МВФ разом з Федеральною Резервною Системою США не допустять великих коливань курсу долару, який залишається головною світовою валютою", - зазначають деякі інформовані експерти. За їхніми словами, найбільш імовірною версією виникнення труднощів з обміном валюти залишаються технічні проблеми самих банків з готівковою валютою, що може бути пов’язано з занадто довгим періодом вихідних і святкових днів.

Опитані "Контекстом" українські комерційні банки заявили, що "ніяких тенденцій щодо зміни курсу валют поки що не прогнозується".

Представники банків не вважають масово зачинені агентські пункти виявом певної тенденції, оскільки пункти "не підпорядковуються безпосередньо банкам, а є незалежними організаціями, які "працюють на себе". Відтак, банківські співробітники вважають, що до середини тижня проблем з обміном валюти в Україні не буде, а курс істотньо не відхилиться від "досвяткової" позначки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування