Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Плющ буде спікером. Найневдаліший політик березня – Литвин, вважають журналісти

Середа, 8 травня 2002, 18:41
Журналісти прогнозують, що Головою Верховної Ради України знову буде обрано Івана Плюща. Такі результати "Опитування найавторитетніших журналістів України" оприлюднив Фонд "Демократичні ініціативи".

Серед можливих претендентів журналісти називали також лідера блоку "За єдину Україну!" Володимира Литвина і голову СДПУ(О) Віктора Медведчука.

Серед імовірних претендентів згадувалися також представники блоку "За єдину Україну!" Олександр Бандурка, Степан Гавриш, Володимир Семиноженко (який вже відмовився від депутатського мандата – УП), Валерій Пустовойтенко, лідер комуністів Петро Симоненко і представник "Нашої України" Михайло Сирота.

Найбільш вдалими політиками у березні 2002 року журналісти назвали Юлію Тимошенко, лідера блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка і лідера СПУ Олександра Мороза. Найбільш невдалими політиками березня 2002 року визначено Литвина, лідера ПСПУ Наталію Вітренко, голову ПЗУ Віталія Кононова.

Найбільшим позитивом виборів більшість журналістів вважає проходження до парламенту двох опозиційних сил (Блоку Юлії Тимошенко та Соцпартії) і непроходження "технологічних" партій і блоків. Найбільші негативи виборчої кампанії журналісти вбачають у діяльності ЗМІ під час виборів, у їх політичній заангажованості, а також використання "брудних" інформаційних технологій.

Основною несподіванкою виборів-2002 стали їх результати, насамперед, поразка Партії зелених, з одного боку, а з іншого - проходження у Верховну Раду з досить високим результатом СПУ та блоку Юлії Тимошенко.

Думки журналістів щодо ефективності діяльності Верховної Ради України 4-го скликання поділилися навпіл: майже половина вважає, що діяльність майбутнього парламенту буде більш ефективною, і трохи менше половини – що ця діяльність буде такою ж за ефективністю, як і минулого скликання.

Майже всі опитані журналісти скептично оцінюють можливість утворення стабільної більшості і вважають, що більшість буде лише ситуативною з різних питань. Серед прогнозів конфігурації можливої більшості у Верховній Раді найбільше голосів дістав варіант більшості у складі виборчих блоків "Наша Україна" і "За єдину Україну!".

Опитування було проведено 5–22 квітня 2002 року Фондом "Демократичні ініціативи". Список найавторитетніших журналістів України було визначено за результатами експертного опитування 490 журналістів, проведеного Фондом у листопаді 2001 року – січні 2002 року. Всього було отримано 52 відповіді.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування