Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма звинувачується у продажу зброї Іраку

Четвер, 9 травня 2002, 17:10
Український президент Леонід Кучма, який витримав звинувачення в тому, що він замовив вбивство журналіста, замішаний в скандалі щодо підозри у продажу зброї Іраку. В обох справах фігурують записи, таємно зроблені колишнім охоронцем, якому надано політичний притулок у США.

Один із записів, оприлюднений цього місяця, начебто містить схвалення президентом продажу Іраку радарної системи вартістю 100 мільйонів доларів всупереч санкціям ООН.

"Я не знаю, чи це фальсифікація, чи ні", - сказав Олександр Жир, голова української парламентської комісії з розслідування смерті журналіста Георгія Ґонґадзе. "Я пропонував президенту: "Якщо Ви не винні, тоді дайте нашій експертній комісії довести, що це брехня", - сказав Жир.

В записах, оприлюднених минулого року, начебто Кучма наказує помічникам позбутися Ґонґадзе, обезглавлене тіло якого було знайдено в лісі за 90 миль від столиці - Києва.

Колишній охоронець президента Микола Мельниченко, який живе в США, говорить, що записи належать йому.

Під час інтерв'ю по телефону Мельниченко сказав, що він записав розмови президента тому, що він більше не міг витримувати ту корупцію, яку він бачив всередині адміністрації. "Мені потрібно було боротися проти тих людей, які відповідають за вбивства та допомагають терористам", - сказав Мельниченко, - "Я боротимусь за те, щоби влада вела себе законно".

У новому записі голос, подібний до голосу Кучми, дає голові державної компанії експорту зброї "Укрспецекспорту" Валерію Малєву добро на відправлення радарної системи до Іраку.

90-секундний запис, який начебто здійснений 10 липня 2000 року, також розкриває спосіб транспортування - приховування системи в контейнерах, які використовуються для експортування українських вантажних машин.

3 березня цього року Кучмі повідомлено, що в розпорядженні парламентської комісії є докази того, що він порушив міжнародне ембарго на продаж зброї Іраку.

За чотири дні Малєв загинув у автокатастрофі.

Брюс Кеніґ із "Бек-Тек", фірми, що розташована у штаті Вірджинія і виконувала роботу для ФБР та Пентагону, повідомив у звіті, що записи є справжніми.

Але Вашингтон тримає дистанцію від касетного скандалу.

Радник з питань національної безпеки Кондоліза Райс сказала під час виступу в Університеті Джонса Хопкінса, що звинувачення проти Кучми залишаються лише звинуваченнями. Але вона сказала, що Вашингтон мав "серйозну" розмову з офіційним Києвом з приводу питання розповсюдження зброї.

Олексій Степура та Пітер Берн - журналісти, які провели більше року, прослуховуючи та розшифровуючи записи, також висловили підозри відносно автентичності записів.

"Слова говоряться дуже повільно", сказав Степура, "Ці 90 секунд можна змонтувати".

Записи здійснені цифровим диктофоном, що значно полегшує маніпулювання розмов у порівнянні зі звичайним аналоговим диктофоном, кажуть технічні експерти. Значна кількість українських законодавців вказують на потребу аутентифікації записів в Україні для того, щоб відповісти на наявні запитання.

"Це все серйозні звинувачення", - говорить Віктор Ющенко, голова реформістського блоку "Наша Україна", який виграв парламентські вибори. "В усьому цьому нам потрібна істина без емоцій".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:59
Прикордонники дали бій російській ДРГ на Сумщині
09:58
"Я не повторю помилки Луцького". Інтерв’ю з Ксенією Семеновою про те, що чекає на НАУ
09:36
У Держдепі пояснили, чому США не оголошували про постачання ATACMS Україні
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури, є постраждалі
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
Усі новини...