Динамівці забивають, а виграє "Шахтар"…

Вівторок, 4 червня 2002, 16:17
"Шахтар" – "Динамо" – 2:0
Голи: Федоров 43 -автогол), Гавранчич (90+2 - автогол).

Шахтар: Шутков, Глевецкас, Ндіайе, Старостяк, Флоря, Тимощук, Попов, Зубов, Левандовськи (Бредун, 82), Воробей, Бєлік (Ателькін, 82)

Динамо: Рева, Хацкевич (Мелащенко, 46), Дмитрулін, Федоров (Головко, 46), Ващук, Несмачний, Гусін, Гавранчич, Пеєв (Гіоане, 55), Белькевич, Шацьких

"Золотого" матчу "Шахтар" – "Динамо" очікували всі і, можна сказати, він виправдав сподівання, проте лише однієї команди - донецького "Шахтаря", який в безкомпромісній, жорсткій, агресивній, швидкісній грі обіграв 9-разових чемпіонів України з рахунком 2:0.

Цікаво, що обидва голи були забиті за безпосередньої допомоги захисників динамівців Києва, які чомусь забивали лише у свої ворота.

Наприкінці першого тайму після виконання штрафного Зубовим, відзначився центральний захисник "Динамо" Федоров, у якого зрізався м‘яч, і той розстріляв ворота Реви 1:0. Ще один гол кияни отримали після курйозного "вільного" удару, який був призначений, на думку арбітра, за те що Головко віддав пас назад на Реву. Саме цей епізод викликав непорозуміння у в.о. головного тренера "Динамо" Михайличенка, хоча відверто, тяжко сказати, що було у голові Олександра Головка, який віддав передачу Реві у штрафний і як її кваліфікувати.

Гірники у свою чергу не могли не скористатися таким подарунком. Зубов, виконуючи "вільний" зліва, в метрах 5-ти від воріт, відкинув м‘яч на Тимощука, той сильно пробив… і м‘яч зрикошетив від Гавранчича вдруге у ворота Реви 2:0 – це були останні хвилини гри, на яких стало зрозуміло, "Шахтар" вдруге обіграє "Динамо" за останні вісім днів, і знову стане лідером чемпіонату України, випереджаючи киян на одне очко за два тури до фінішу. І хоча м‘ячі гірників у ворота Реви були і справді курйозними, проте закономірність перемоги "Шахтаря" чомусь не викликає сумнівів, не надто впевнено у киян виглядала команда, за винятком хіба що Белькевича, Пеєва та Гусіна, але були шанси і в "Динамо" схилити шальки терезів на свою користь.

Відмінний момент вивести "Динамо" вперед мав Гусін, який, отримавши м‘яч на 11-метровій позначці у штрафній гостей, пробив несильно по центру, прямісінько в руки голкіперу. На відміну від другого тайму, у якому гра була значно жвавішою та цікавішою, у першій 45-хвилинці запам‘ятався прицільний удар по-воротах Тимощука, після якого м‘яч пролетів поряд зі стійкою воріт Реви. Також вартий уваги епізод, в якому жовту картку за симуляцію отримав Генадій Зубов, який, артистично впавши, вимагав пенальті, за що й отримав від Годуляна жовту картку, чим не був надто задоволений.

Взагалі у першому таймі, на полі було більше боротьби та намагань суперників підловити суперника на помилках чи контратаці, і ,як відомо, це краще вдалося "Шахтарям". Другий тайм запам‘ятався атаками гірників, в яких особливо виділялися Воробей, Бєлік та Зубов. За десять хвилин до закінчення матчу не використав вихід сам на сам з Ревою Воробей, який на швидкості ввірвався в штрафну гостей з правого флангу вийшов на побачення з Ревою, перекинув голкіпера "Динамо", проте м‘яч пройшов у лічених сантиметрах біля штанги. Ще одну нагоду збільшити рахунок мав у середині другого тайму Зубов, який також вийшов на ударну позицію в штрафній "Динамо", проте перемудрував і йому завадили пробити захисники гостей.

 фото shakhtyor.donbass.com
 
У динамівців же таких реальних нагод не було, надто впевнено діяв захист "Шахтаря", який своєю агресивністю, та настирністю не давав дихнути нападаючим "Динамо", спочатку Шацьких, а потім і Мелащенку. Хоча гру форвардів "Динамо", можна гарно проаналізувати, якщо поглянути на рахунок гри в Донецьку, де в графі забиті м‘ячі були нулі. Стосовно небезпечних моментів у виконанні киян, то такими з натяжкою можна назвати удар Шацького з метрів 19-ти, коли м‘яч пролетів поблизу штанги, та удар через себе Гусіна – вище воріт.

У цьому матчі здивувало дещо одне, гірники переважали завжди фізично-сильне "Динамо" і в швидкостях, і боротьбі за м‘яч. Чого тільки варті були "набіги" Воробея, після яких форвард збірної України майже двічі виходив сам на сам з Ревою. І якщо визначати кращих гравців у складі обох команд, то у "Шахтарі" ним би міг стати саме Воробей, а в "Динамо" Белькевич, який хоча і провів не надто вдало другу 45-хвилину, все-одно на полі був кращим у складі киян. Незважаючи на принциповість та важливість гри, матч не був надто грубим, йому більш підходить визначення, чоловіча боротьба. А жовті картки окрім Зубова отримали динамівці Ващук та Хацкевич.

Турнірне становище, після цієї перемоги, нині на користь "Шахтаря". У гірників 60 очок а у "Динамо" 59. Проте говорити по передчасну перемогу "Шахтаря" в чемпіонаті ще рано. "Динамо" повинно провести заключні матчі з маріупольським "Металургом" та олександрійською "Поліграфтехнікою", а "Шахтар" намагатиметься відстояти лідерство в грі з "Дніпром" та ужгородським "Закарпаттям".

І як сказав на післяматчевій прес-конференції Олексій Михайличенко, ім ‘я чемпіона стане відоме лише після фінального свистка в матчах 11-червня. Сеньйор Скала у свою чергу відзначив, що він задоволений грою своєї команди, яка постійно прогресує, але застеріг свою команду від передчасної ейфорії.

Окремо варто розповісти, про обстановку на стадіоні "Шахтар". Квитки на гру були розпродані ще за 5 днів до гри. І за словами деяких вболівальників, ціна деяких білетів "з рук" доходили до 100 доларів. Проте стадіон "Шахтаря", який вміщує 32 000 вболівальників був заповнений вщерть. Приїхали підтримати свою команду і фани київського "Динамо", яких було чоловік 800, і яким було надто тяжко суперничати в перекрикуванні з донецькою торсидою.

Після перемоги, напевно, одним з найщасливіших людей на стадіоні був президент "Шахтаря" Ринат Ахметов, команда якого вперше так близько підійшла до золота чемпіонату України. Цікаво, що на стадіон вболівальникам навіть дозволяли проносити пиво, в пластикових пляшках, проте з обрізаною верхньою частиною, і виходила з 2-літрової пляшки така собі непогана пивна чаша, яка зігрівала вболівальників обох команд. Не погіршила футбольний настрій вболівальників і велика кількість міліціонерів, які окрім традиційної пішої охорони, та знайомої киянам кінної міліції, роз'їжджали ще й на спортивних велосипедах…

Останнім та ефективним акордом перемоги "Шахтаря" для вболівальників став салют над задимленим небом Донецька, який не поставив крапку в протистоянні "Шахтаря" та "Динамо", а лише закінчив один з раундів цього футбольного свята.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування