Питання розподілу комітетів вирішить жереб - Мороз

Середа, 5 червня 2002, 14:23
Право першим почати вибір комітетів буде визначатися жеребкуванням між всіма фракціями, заявив лідер фракції Соцпартії Олександр Мороз в інтерв'ю журналістам у середу.

За словами Мороза, у ході засідання лідерів 6 фракцій обговорювався варіант розподілу парламентських комітетів за принципом: 23 голови комітетів плюс 1 спеціальна контрольна комісія від представників "четвірки" і 23 перших заступники плюс 1 контрольна комісія від представників "Єдиної України" і СДПУ(О).

Лідер соціалістів вніс пропозицію при розподілі комітетів взяти за основу результати виборів, враховуючи і голоси, віддані за мажоритарних депутатів. Таким чином, відзначив він, виходить, що 60% голосів на виборах було віддано за депутатів, які представляють фракцію парламентської "четвірки", і 40% голосів за депутатів від фракцій "Єдина Україна" і СДПУ(О).

За словами Мороза, якщо оцінити посади керівництва Верховної Ради, а також апарату Верховної Ради, у 12 балів і додати до цієї суми ще по одному балу за 23 комітети й одну комісію вийде 36 балів. Виходячи з цього, фракціям "Єдина Україна" і СДПУ(О) залишається 2 комітети, сказав він.

Разом з тим, у ході дискусії була внесена пропозиція віддати 20 комітетів представникам "четвірки" і 4-5 комітетів - представникам "Єдиної України" і СДПУ(О). Мороз нагадав, що вносилася пропозиція сформувати ще 1 комітет по європейській інтеграції.

Разом з тим, відзначив депутат, залишається невирішеним питання, за яким принципом буде проходити розподіл комітетів, оскільки є комітети, які "радикально впливають на політичну ситуацію", зокрема, бюджетний комітет, по паливно-енергетичному комплексу, по економічній політиці. Мороз не виключив, що необхідне рішення по цій процедурі буде знайдене.

Він повідомив, що в обговоренні питання про розподіл комітетів включена і посада керівника апарату Верховної Ради, кандидатуру на яку повинен вносити голова парламенту. Ця посада важливіша, ніж посада глави комітету, підкреслив Мороз, нагадавши, що згідно із законодавством кандидатура на цю посаду повинна затверджуватися сесійною залою.

Лідер соціалістів висловив думку, що проведення консультацій з питання про розподіл комітетів між всіма 6 фракціями, свідчить про те, що фракції "Єдина Україна" і СДПУ(О) "бояться політичної відповідальності".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News