Шупік вибирає німецького експерта для експертизи "таращанського тіла"

Четвер, 6 червня 2002, 10:58
Головне бюро судово-медичної експертизи України "вивчає" список судмедекспертів, наданий німецькою стороною, які можуть взяти участь у третій експертизі останків "таращанського тіла".

Про це повідомив головний судмедексперт України Юрій Шупік. Він підтвердив, що Головне бюро отримало такий список. "Ми його вивчаємо, дзвонимо нашим колегам, дізнаємося, хто і чим володіє з тим, щоб визначитися, на чиїй кандидатурі зупинитися", - сказав Шупік.

Головний судмедексперт відмовився відповідати на інші питання, пов'язані з проведенням даної експертизи.

Як повідомлялося раніше, тимчасовий повірений в справах ФРН в Україні Йохен Шмідт (Jochen Schmidt) повідомив, що список експертів переданий українській стороні 25 квітня. "Чи скористалася ним українська влада - нам нічого невідомо", - підкреслив дипломат.

Як раніше повідомляло агентство, за підсумками засідання 29 травня Комітет міністрів Ради Європи вирішив активізувати співпрацю з Україною, зокрема, з Генеральною прокуратурою, у розслідуванні справи журналіста Георгія Гонгадзе. Делегації країн-членів РЄ чекають від України в особі Генеральної прокуратури відповіді на пропозицію Німеччини щодо залучення німецьких фахівців для додаткової експертизи останків, знайдених у Таращанському районі Київської області, а також напряму нових запитів до держав-членів РЄ відносно надання необхідної правової допомоги у справі Гонгадзе.

На початку нинішнього року генеральний прокурор України Михайло Потебенько призначив третю експертизу "таращанського тіла", яка повинна бути проведена з участю німецького фахівця.

Проведення експертизи доручено, згідно із законодавством, Головному бюро судмедекспертизи. Як раніше повідомляв заступник генерального прокурора України Олексій Баганець, безпосередньо у Німеччині на німецькому обладнанні планується провести дослідження фрагментів тіла. За його словами, перед фахівцями знову буде поставлене питання, чи належить "таращанське тіло" українському журналісту Георгію Гонгадзе, який зник у вересні 2000 року.

Раніше було проведено три експертизи "таращанського тіла": українські експерти спільно з російськими колегами визначили приналежність "таращанського тіла" Георгієві Гонгадзе до 99,6%. Німецькі експерти дали негативний результат приналежності Георгію Гонгадзе матеріалів, наданих колегами журналіста і тимчасовою парламентською слідчою комісією. Також була проведена додаткова експертиза за участю американських експертів, яка ідентифікувала останки як такі, що належать Георгію Гонгадзе.

Слідство про вбивство Георгія Гонгадзе веде Генпрокуратура України. Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. Прокуратура вважає, що знайдене пізнішє під Києвом обезголовлене тіло належить журналісту. Опозиція в Україні звинувачує вищих посадових осіб країни у причетності до зникнення журналіста.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...