Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Арифметика для Піскуна

Понеділок, 1 липня 2002, 17:25
Святослав Піскун, кандидат в генпрокурори України, - справжній містер Х. Принаймні, три далеко не найменші фракції новообранного парламенту плюс перший віце-спікер Геннадій Васильєв, або не знають, що він собою являє, або мають сумніви щодо його професійних якостей. І це при тому, що саме Піскун за останні рік-два став найбільш "публічною" особою податкової адміністрації - досить пригадати й справу банка Слов'янський, і обшук в "Обкомі", і викриття ЄЕСУ та Тимошенко…

Про те, що завзятий генерал може стати наступником Михайла Потебенька, говорився давно, однак з деяким флером теорії ймовірності. Спочатку від імені "джерел" 20 червня розповсюдилася інформація про те, що генпрокурора Кучма буде обирати між Піскуном і Васильєвим. Потім, за тиждень, 27 червня, "джерела" повідомили УНІАНу, що подання з прізвищем заступника Азарова вже підписано, однак ще ввечері того ж дня документа в парламенті ще не було. Сам обранець Кучми своє "кандидатство" підтверджував. Очевидно у зв'язку із святом, подання президента набуло офіційного статусу тільки в суботу. А в понеділок стало відомо, що підтверджувати або не підтверджувати вибір президента, депутати будуть найвірогідніше в найближчий четвер.

Добре знайомі з діяльністю податківця-слідчого народні депутати вже визначилися з тим, як вони будуть голосувати 4 липня. Інші, судячи з усього, протягом часу, що залишився, знайомитимуться з фігурою Святослава Михайловича якнайближче.

"За"

На користь кандидатури заступника глави ДПАУ вже висловився спікер Володимир Литвин. І це перший голос з необхідних Піскуну 226. Звідки візьмуться інші 225? Малоймовірно, що "Єдина Україна", що розпалася, буде так само монолітно підтримувати фігуру Піскуна, як це було при виборах керівництва парламента.

Як писала Юлія Мостова, найімовірніше в повному складі Святослава Піскуна "підтримає і фракція Миколи Азарова ("Європейський вибір" - УП), і опора спікера парламенту - фракція Богдана Губського ("Народовладдя" - УП), і "Трудова Україна", і аграрії і СДПУ(О)".

Однак, ще минулого четверга Степан Гавриш ("Демініциатіви"), що відкусив дещо від "Єди" говорив про малу підтримку цього кандидата серед народних обранців, а в понеділок такі видні представники НДП та "Трудової України" як Анатолій Толстоухов та Дмитро Табачник відмовилися коментувати у відповідь на прохання УП позиції своїх фракцій щодо кандидатури Піскуна, пославшись на "необхідність порадитися". Крім того, дещо незрозуміла позиція "донецьких", але про них - трохи нижче.

Арифметика:

Литвин+Зінченко+СДПУ(О)+"Європейський вибір "+"Народовладдя "+"Аграрії"=1+1+32+17+15+16=82 особи - основний форпост Піскуна.

Уламки "Єди", які ймовірно можуть підтримати кандидатуру Святослава Піскуна: НДП+Трудовий Україна+"Єда"=18+38+29=85

У сумі максимум, на який може розраховувати в цій групі Піскун - 167 депутатських голосів.


"Проти"

Однозначно Піскуна не підтримає Блок Юлії Тимошенко, позицію фракції в понеділок ще раз підтвердив Олександр Турчинов. Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", на думку народного депутата, голосування по кандидатурі Піскуна стане перевіркою лояльності нардепів "до примх і побажань президента" з одного боку, а з іншого - і "перевіркою відносно позиції опозиційних сил". Турчинов вважає, що результативність голосування залежатиме від тієї позиції, яку займуть фракції "Наша Україна" і КПУ.

"Не знають"

Інші депутатські об'єднання поки кажуть про те, що рішення щожо Піскуна не прийняте - як "фахівця" його ще дуже погано знають.

Минулого четверга в коментарі УП Олександр Мороз назвав підтримку соціалістами Піскуна "дискусійним питанням", а в понеділок Станіслав Ніколаєнко розказав, що перш, ніж ухвалити рішення по Піскуну, партія вивчить і проаналізує його біографію. "Ми його не знаємо", сказав уповноважений представник соціалістів. Результати біографічних розвідок СПУ стануть відомі вранці в четвер.

Депутатський ресурс СПУ - 21 депутат

Комуністи винесуть свій вердикт тільки після очної зустрічі із заступником глави ДПАУ. Спілкуючись із журналістами лідер КПУ Петро Симоненко розказав, що він вивчав ситуацію і виявив суперечливі думки щодо Піскуна як "всередині відомства, в якому він працює, так і поза ним". Крім того, Компартія, ухвалюючи рішення по Піскуну, врахує і думку комуніста в екзилі, колишнього генпрокурора Михайла Потебенька.

Депутатський ресурс КПУ - 63 депутати

Віктор Ющенко щодо Святослава Піскуна має "сумніви". За словами Ющенка, в підтримку цієї кандидатури можуть висуватися аргументи, які "варто вислухати", однак головне питання до генерала полягатиме в тому, чим займатиметься Піскун на новій посаді: "слугувати кланам чи буде слугувати закону". Цікаво, на яку відповідь на це питання планує почути Ющенко від людини з таким принадним послужним списком.

Крім того, ще одним вагомим аргументом, який може зіграти свою роль в діяльності кнопконатисання народних депутатів "Нашої України" в четвер, є довічний тиск на парламетаріїв-бізнесменів, про який знову згадав лідер фракції.

Про тиск говорив й інший "нашоукраїнець" Володимир Стретович, голова парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією: "Беручи до уваги те, що в процедуру затвердження генерального прокурора включиться відома і шановна організація з каральними функціями, важко передбачити, як проголосують представники бізнесу". Комітет Стретовича "предметно" розгляне кандидатуру Піскуна ( це так, відповідно до регламенту), однак на сьогоднішній день у самого Стретовича основна претензія до генерала податкової полягає в тому, що він "особисто проти імплементації в правоохоронну структуру людини з іншої сфери, яка одночасно буде контролювати Генеральну прокуратуру і, за своїм колишнім статусом, впливатиме на структуру, з якої вона прийшла".

Депутатський ресурс "Нашої України" - 111 депутатів

Невідомо, як будуть голосувати в четвер і представники "Донецької планети". Офіційно позафракцйний "донецький" перший віце-спікер Геннадій Васильєв донедавна вважався основним претендентом на посаду генпрокурора - і досвід прокурорської діяльності має, і "група підтримки" вражає. Коментуючи в понеділок вибір Кучми Васильев був неймовірно різкий у своїй оцінці: "я не знаю такого співробітника прокуратури, як Піскун. Тому не можу нічого сказати про його фах, його ставлення до закону". Крім того, віце-спікер не захотів прогнозувати імовірність підтримки кандидатури Піскуна депутатами.

Васильєв назвав необгрунтованими "розмовами" припущення, висунене в статті Юлії Мостової, щодо того, що "донецькі" можуть проголосувати за Піскуна в обмін на посаду глави СБУ для "свого" Юрія Самойленка. Не став Васильєв зізнаватися, за кого проголосує він сам.

Депутатський ресурс "Регіонів України" - 35 депутатів.
Геннадій Васильєв - 1 голос
.

На сьогоднішній день невідомо, як вчинять зі своїми голосами і члени депутатської групи Степана Гавриша, а також 9 народних обранців, що залишилися позафракційними.

Однак, при будь-якому розкладі депутатських фракцій і груп про те, чи був Піскун пробною кулею або ж серйозним кандидатом від президентських сил, ми дізнаємося в четвер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...