Всім скривдженим в Україні гендиректор радіо "Континент" рекомендує негайно звертатися до Євросуду

Вівторок, 2 липня 2002, 15:41
Генеральний директор радіостанції "Континент" Сергій Шолох упевнений в позитивному результаті розгляду Європейським судом з прав людини заяви, поданої ним, щоб відстояти право радіостанції на мовлення. Про це він заявив у вівторок під час прес-конференції після повернення зі Страсбурга.

Заява, подана 27 червня за підтримки Інституту масової інформації і Міжнародного фонду "Відродження", може бути розглянута Євросудом вже протягом цього року. В ній Сергій Шолох апелює до двох статей Європейської конвенції про захист основних прав і свобод людини: статті 6 "Свобода виявлення поглядів" і статті 10 "Справедливий судовий розгляд".

За словами Шолоха, він "не сподівається на справедливе рішення долі "Континенту" судами України". І тому тепер керівник радіостанції рекомендує всім, хто опинився в подібній ситуації, "швидко програти суди перших інстанцій, і, не витрачаючи грошей (на судові витрати в Україні - УП), їхати в Європу".

Шолох повідомив, що в Євросуді справою "Континенту" займатимуться двоє адвокатів: французький, що співробітничає з "Репортерами без кордонів", який здійснюватиме загальний нагляд, і італійський, який буде вести справу безпосередньо.

Кажучи про можливі результати розгляду своєї заяви, гендиректор "Континенту" зазначив, що "відчуває майбутню перемогу".

Як пояснила Марія Самбур, юрист ІМІ, яка також брала участь у прес-конференції, Європейський суд не скасовуватиме рішення українських судів щодо позбавлення ліцензії "Континенту", Євросуд тільки може встановити, чи має місце порушення Європейської конвенції.

Якщо в Страсбурзі по заяві Шолоха буде винесене позитивне рішення, то Верховний суд України має переглянути справу "Континенту" і винести рішення згідно з Конвенцією, зазначила Самбур.

Крім того, за словами Сергія Шолоха, оскільки Європейський суд практикує прецедентне право, розгляд наступних заяв такого роду буде проходити набагато простіше.

Гендиректор радіостанції також продемонстрував журналістам припис "Укрчастотнагляду", отриманий ним напередодні прес-конференції, з вимогою припинити мовлення на частоті 100,9 МГц, незважаючи на те, що справа "Континенту" все ще знаходиться на розгляді в суді.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування