Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КОМІТЕТ З ПРАВОВОЇ ПОЛІТИКИ РЕКОМЕНДУЄ ПАРЛАМЕНТУ РОЗГЛЯНУТИ ПИТАННЯ ІМПІЧМЕНТУ

Середа, 3 липня 2002, 18:09
Комітет з питань правової політики в середу ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити до порядку денного проект постанови про початок процедури імпічменту президента України Леоніда Кучми.

Про це повідомив член комітету з правової політики Верховної Ради Володимир Філенко. З його слів, у четвер це питання буде винесене на голосування.

Як повідомив журналістам депутат Григорій Омельченко (Блок Юлії Тимошенко), за це рішення проголосували 10 з 15 членів комітету (4 проти, 1 утримався).

Постанова "Про початок процедури усунення Л.Кучми з посади президента України в порядку імпічмента і створення спеціальної тимчасової слідчої комісії" внесене групою депутатів, зокрема, Омельченком, Анатолієм Матвієнком (БЮТ).

Порядок процедури імпічменту президенту країни визначений ст. 111 Конституції України. Згідно з Основним законом, президент може бути усунений з посади Верховною Радою України в порядку імпічменту у разі здійснення ним державної зради або іншого злочину.

Питання про усунення президента з посади в порядку імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу парламенту. Для проведення розслідування Верховна Рада України повинна створити спеціальну слідчу комісію, до складу якої включається спеціальні прокурор і слідчі. Висновки і пропозиції цієї комісії згодом розглядаються на засіданні парламенту.

За наявності підстав Верховна Рада України не менш ніж 2/3 голосами ухвалює рішення про обвинувачення президента України.

Рішення про усунення президента з посади ухвалюється не менше ніж 3/4 від конституційного складу депутатського корпусу після перевірки справи Конституційним судом України і отримання його висновку про дотримання конституційності процедури розслідування. Справа також має бути вивчена Верховним судом України для висновку про те, що діяння, в яких звинувачується президент України, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...