Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Економічні спостереження народу

Четвер, 4 липня 2002, 16:36
Обіцянки стабільності та упор на зростання економічних показників країни, якщо пам'ять не зраджує, були наріжними каменями виборчої кампанії блоку "За Єдину Україну". Реакція народу відома - сумнівний успіх з 11,77% на виборах 31 березня. Ця цифра говорить і ще про дещо. Список "Єди" просто таки ряснів урядовим людом, включаючи самого прем'єра Анатолія Кінаха, що сплив на другій позиції. Якийсь непереконливий вотум довіри нинішньому кабміну, чи не так?

Проте, офіційно народ в найближчі роки два про його ставлення щодо подій, які відбуваються "нагорі", не висловлюватиметься. Проте неофіційно "громадською думкою" цікавляться багато і часто. Зупинимося цього разу на результатах соціологічного опитування, проведеного центром імені Олександра Разумкова, що був присвячений економічним реформам і долі уряду Кінаха.

Незважаючи на обіцянки провести в країні реформи "чого-небудь і як-небудь", що постійно ллються з усіх боків, третина українців твердо упевнена, що зараз відбувається поступовий розвал економіки, причому незворотного характеру. Майже стільки ж - 31% - вважають, що реформи тільки імітуються, поки зацікавлені особи провадять перерозподіл державної власності. Кожний шостий думає, що спроби реформувати економіку мали місце, але цьому протистояли певні політичні сили. І тільки 5,6% вважають, що в країні йде плановий процес реформування економіки. Примітно, що рейтинг харчоблоку по багатьох соціологічних опитуваннях напередодні виборів коливався навколо саме цієї цифри. Кожний восьмий опитаний вагався відповісти щось певне про долю вітчизняних економічних реформ.

Любителі маніпулювання цифрами могли б учепитися за відповіді на друге питання, яке було сформульований наступним чином: "Чи підтримуєте Ви економічну політику діючого уряду Анатолія Кінаха?". "Підтримуючих", на перший погляд, більше - 27,5%, у порівнянні з 26,5% "не підтримуючих". Однак, обидві ці цифри тануть перед 46% тих, кому байдуже, і тих, хто просто не знав, як відповісти.

Приблизно така ж картина склалася і з відповідями на третє питання - чи повинен новий склад парламенту відправити у відставку уряд Кінаха. Згодні з цим майже 27% респондентів, не згодні - 34,4%. І при цьому майже 40% опитаних відчули труднощі з відповіддю на це питання. Але - чи буде коректним говорити, що народ "проти" відставки Кінаха?

Соціологія ніколи не гарантує абсолютної точності інтерпретацій, і цифри, отримані під час соцопитувань, скоріш є нагодою подумати, ніж точним діагнозом. Однак, здається цілком припустимим найпростіше пояснення такої великої кількості байдужих - люди втомилися, їм все одно - що твориться у великій політиці і хто її робить. Випустивши заряд волевиявлення в березні, який так і не приніс конкретних результатів, вони повернулися до свого щоденного життя, де Анатолієві Кінаху та його уряду місця, наразі, немає.

Дослідження проведене соціологічною службою Центра Разумкова з 21 по 28 травня 2002 року. Опитано 2015 респондентів у віці від 18 років у всіх регіонах України.

Читайте про відсутність у українців інтересу до зовнішньої політики в матеріалі "Північноатлантична туманність".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...